Συγχωνεύσεις σχολείων… μέρος 2ο

Να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου καλούνται από το υπουργείο Παιδείας οι διευθυντές εκπαίδευσης.
Η εγκύκλιος του υπουργείου, που διαβιβάστηκε τη Δευτέρα στα σχολεία όλης της χώρας, αφορά σε ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13.
Όπως προκύπτει, συνεπώς, επίκειται νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων, οι οποίες
πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πολύ λιγότερες απο πέρυσι και δεν θα αφορούν περισσότερα από 200 σχολεία.
Τα κριτήρια συγχώνευσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, είναι “οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης”.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται, “εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα 3/4 της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”.
Τονίζεται ακόμη ότι “σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των παραπάνω κριτηρίων”.
Το υπουργείο συστήνει να υπάρξει “συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών”.
Οι προτάσεις θα υποβληθούν στα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν και η τελική εισήγηση θα υποβληθεί από τους περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι 2 Μαρτίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: