Περισσότερες από 1.500 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους ηλικίας έως 30 ετών θα δημιουργήσει η δράση του υπουργείου Εργασίας που αφορά στη δημιουργία ή τη συνέχιση λειτουργίας Κοινωνικών Δομών σε εβδομήντα έξι μεγάλους
δήμους της χώρας, που πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα. Μέσω της δράσης επιχορηγείται η απασχόληση νέων στις εν λόγω Δομές για διάστημα 24 μηνών, προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία τους και να τονωθούν οι τοπικές αγορές εργασίας.
Η σύσταση ενός Εθνικού Δικτύου άμεσης κοινωνικής παρέμβασης για την εφαρμογή ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι κοινωνικές δομές που θα δημιουργηθούν αφορούν κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, κέντρα ημερήσια υποδοχής αστέγων και υπνωτήρια, συσσίτια, δημοτικοί λαχανόκηποι, τράπεζες χρόνου και γραφεία διαμεσολάβησης.
Δικαιούχοι θα είναι Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρίες αστικού δικαίου, Συνδικαλιστικές οργανώσεις, Επαγγελματικές ενώσεις), οι οποίοι συγκροτούν Κοινωνικά Εταιρικά Σχήματα με συμπράττοντες φορείς.
α) οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα
β) κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου, ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Φορείς απασχόλησης
Οι νέοι που θα προσληφθούν θα ανήκουν σε διάφορες διοικητικές, επιστημονικές και υποστηρικτικές ειδικότητες, ενώ θα απασχοληθούν στους εξής φορείς:
Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων: Δομή προσωρινής ημερήσιας διαμονής αστέγων με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προσωπικής υγιεινής. Λειτουργεί με συγκεκριμένο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και εποπτεύεται από τους επόπτες υγείας της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα απασχολεί εννιά άτομα και συγκεκριμένα 2 νοσηλευτές, έναν γιατρό, 2 κοινωνικούς λειτουργούς και 4 άτομα προσωπικό καθαριότητας και διοικητικής υποστήριξης.
Υπνωτήρια: Δομή διανυκτέρευσης αστέγων, η οποία διαθέτει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και διοικητικής υποστήριξης και εποπτεύεται από τους επόπτες υγείας της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα απασχολεί επτά άτομα προσωπικό και συγκεκριμένα 2 διοικητικούς, 4 άτομα στην καθαριότητα και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Δομή παροχής Συσσιτίων: Δομή η οποία συνδέεται με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για τη σίτιση των ωφελούμενων. Θα απασχολεί επτά άτομα στις ειδικότητες: έναν διοικητικό, 2 άτομα στην καθαριότητα, 3 άτομα στην κουζίνα και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Τράπεζα χρόνου: Δομή η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε άπορους και άνεργους να συναλλάσσονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών με μονάδες εναλλακτικού συστήματος. Θα απασχολεί τέσσερα άτομα διοικητικό προσωπικό και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Γραφεία διαμεσολάβησης: Δομή η οποία παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης σε άπορους σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και διευκολύνει την επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία κ.λπ.). Θα απασχολεί δύο άτομα προσωπικό με ειδικότητες στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Μηχανισμός ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης: Δομή Εθνικής Εμβέλειας, που παρέχει συστηματική ενημέρωση, για τις Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Απασχολεί οκτώ άτομα διοικητικό προσωπικό και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Δημοτικός Λαχανόκηπος
Δομή που αποτελείται από έκταση ενιαίου αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος, η οποία κατανέμεται σε ισομερή τεμάχια σε άπορους προκειμένου να τα καλλιεργήσουν με αποκλειστικό σκοπό τη σίτισή τους. Θα απασχολεί τρία άτομα και συγκεκριμένα έναν γεωπόνο για την υποστήριξη – συμβουλευτική των ωφελουμένων, έναν επιστάτη του αγροκτήματος και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κατάστημα το οποίο εξυπηρετεί άπορους διανέμοντάς τους, σε τακτική βάση, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη υγιεινής, ένδυσης και υπόδησης και συνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για τη συλλογή των παραπάνω προϊόντων. Θα εργαστούν στο κάθε κατάστημα πέντε άτομα και συγκεκριμένα ένα άτομο διοικητικό, 3 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό – στελέχη τροφοδοσίας και ένας κοινωνικός λειτουργός.
Κοινωνικό φαρμακείο
Δομή που παρέχει σε άπορους, άνεργους, άτομα δίχως ιατρική ασφάλιση δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εξασφαλίζει μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους. Θα απασχολεί τρία άτομα, 2 με την ειδικότητα του φαρμακοποιού και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Τι είναι το Δίκτυο Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης
Η κυρία Αννα Δαλλαπόρτα, Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας δήλωσε στο «ΕΘΝΟΣ – ΕΡΓΑΣΙΑ»:
«Η επιτάχυνση της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» αποτέλεσε τη βασική μας προτεραιότητα κατά το τελευταίο εξάμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιήθηκαν προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 718.460.000 ευρώ, τα οποία αφορούν 210.000 και πλέον ωφελούμενους.
Το πρόγραμμα «Εθνικό Δίκτυο Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης για την κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» αποτελεί έκφραση αυτής της προτεραιότητας. Στοχεύει:
α) στην προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης
β) στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως για τους νέους, στους οποίους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ποσοστά ανεργίας σημειώνουν αυξητικές τάσεις
γ) στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ενεργό συμμετοχή τους στο Δίκτυο.
Μέσω του εν λόγω Προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν Σχέδια Δράσης που αφορούν στη δημιουργία νέων ή τη συνέχιση της λειτουργίας οκτώ κατηγοριών Κοινωνικών Δομών Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, οι οποίες θα παρέχουν μία δέσμη ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους πολίτες. Τέτοιες Δομές είναι για παράδειγμα τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία, οι τράπεζες χρόνου, οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, τα Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων κ.ά.
Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία των Δομών αυτών, θα δημιουργηθούν και θα χρηματοδοτηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας για νέους έως 30 ετών, για διάστημα 24 μηνών, καθώς και ποσοστό (20%) των λειτουργικών δαπανών των Δομών.
Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων που θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο την ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. Τα προγράμματα αυτά έχουν προϋπολογισμό 1.236.010.000 ευρώ και από αυτά αναμένεται να ωφεληθούν 289.294 άτομα».
Θέσεις σε 76 μεγάλους δήμους
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εργασίας», οι κοινωνικές δομές (υφιστάμενες και νέες) θα λειτουργήσουν από δικαιούχους, φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, οι οποίοι θα συγκροτήσουν κοινωνικά εταιρικά σχήματα σε δήμους όλης της χώρας με πληθυσμό πάνω από 80.000 κατοίκους.
Ειδικότερα για το Λεκανοπέδιο Αττικής μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όμορους Δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν αθροιστικά πληθυσμό πάνω από 80.000 κατοίκους, δεδομένου ότι σ’ αυτούς παρατηρείται και η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού που πλήττεται από το φαινόμενο της φτώχειας και των συνεπειών της. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε σχεδίου δράσης θα φτάνει τα δύο χρόνια (24 μήνες), ενώ το ανώτατο όριο προϋπολογισμού ορίζεται στο ποσό των 1.360.000 ευρώ .
Το έργο θα χρηματοδοτήσει:
- Κάθε νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με τον αριθμό που προβλέπεται στην πρόσκληση για τις θέσεις εργασίας της κάθε Κοινωνικής Δομής, με το ποσό των 13.600 ευρώ/έτος.
- Λειτουργικές δαπάνες των Κοινωνικών Δομών έως του ποσού του 20% του κόστους των δαπανών των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.