Νέα προγράμματα με στόχο τη δημιουργία 289.294 θέσεις εργασίας

Νέα προγράμματα με στόχο τη δημιουργία 289.294 θέσεις εργασίας ξεκινούν μέχρι τον Απρίλιο.  Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων όσο και ο ΟΑΕΔ, ο οποίος άλλωστε συνεχίζει την υλοποίηση προγραμμάτων και εθνικούς πόρους.

  Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης και ΠροστασίαςΣτόχος του έργου είναι η
δημιουργία θέσεων απασχόλησης για νέους έως 30 ετών, μέσω της πρόσληψής τους από τα Κοινωνικά Εταιρικά Σχήματα, καθώς για τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών προβλέπεται η δημιουργία 40 θέσεων εργασίας ανά Δήμο. Το 80% του προϋπολογισμού του έργου αφορά στη επιδότηση των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας και το υπόλοιπο 20% του προϋπολογισμού σε άλλα λειτουργικά έξοδα των Κοινωνικών Δομών. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε Σχεδίου Δράσης ορίζεται στους 24 μήνες. Με την κοινωνική αυτή παρέμβαση αναμένεται να δημιουργηθεί Δίκτυο 300 περίπου Κοινωνικών Δομών σε 40 Δήμους της χώρας, για τη λειτουργία του οποίου θα δημιουργηθούν περίπου 1.500 θέσεις εργασίας.  Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας προχωρά σε νέες δράσεις για την ένταξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, με το πρόγραμμα προκατάρτισης και κατάρτισης ΕΚΟ  από εξειδικευμένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Επιταγή Κατάρτισης Ταυτόχρονα, προβλέπεται η επέκταση της επιταγής κατάρτισης (voucher) σε νέα προγράμματα. Πέρα από το προγράμματα πληροφορικής τα οποία θα βγουν άμεσα από τον ΟΑΕΔ, η πλατφόρμα της επιταγής θα αξιοποιηθεί για προγράμματα κατάρτισης 2000 ανέργων δημοσιογράφων. Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του μήνα, δεν είναι το μόνο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγει επίσης το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε τεχνικά επαγγέλματα (συγκεκριμένα στα λατομεία και ορυχεία), με 6.500 ωφελούμενους, ενώ τον Απρίλιο προβλέπεται να επεκταθεί η χρήση του voucher και σε προγράμματα για την κατάρτιση νέων σε επιλεγμένους αναπτυξιακούς τομείς ώστε να ωφεληθούν 25.000 άτομα.  Απασχόληση Νέων Σχεδιάζονται δράσεις προϋπολογισμού 185.000.000€, από τις οποίες προβλέπεται να ωφεληθούν 40.000 και πλέον νέοι άνεργοι. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα ακόλουθα:  Επιταγή κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας για νέους. Το πρόγραμμα προβλέπει 12.000 περίπου ωφελούμενους.Κατάρτιση νέων με χρήση voucher σε επιλεγμένους δυναμικούς τομείς της οικονομίας (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας) με αναπτυξιακή προοπτική, με προύπολογισμό  70εκ ευρώ και 25.000 ωφελούμενους. 
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξής του είναι ο Μάιος του 2012. Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για 3200 νέους. Εξάλλου, είναι έτοιμο προς υλοποίηση και το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για 5000 νέους ανέργους πτυχιούχους έως 35 ετών από τον ΟΑΕΔ. Άλλα προγράμματαΤο  πρόγραμμα ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εισέρχεται στη φάση της υλοποίησης. Επιπλέον, το πρόγραμμα τεχνικών έργων στους δήμους με αυτεπιστασία έχει ήδη προχωρήσει με στόχο να ωφεληθούν 35.000 άτομα. Παράλληλα, η προθεσμία για τα ΤΟΠ ΕΚΟ  «κλείνει» αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ και 50.000 ωφελούμενους. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: