Έρχονται βελτιώσεις και μειώσεις
Η δημοσίευσή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απομένει για τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ωστόσο όπως φαίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνονται
κάποιες αλλαγές – βελτιώσεις όπως η πρόβλεψη έκπτωσης 70% και στο πρόστιμο για τις μονογονεϊκές οικογένειες και 80% για όλους τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης, αντί αποκλειστικά των μουσουλμάνων.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αναφέρει η Καθημερινή έγιναν κάποιες βασικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Διευρύνονται οι περιπτώσεις εκπτώσεων στο πρόστιμο «νομιμοποίησης». Πιο συγκεκριμένα, για τα άτομα με αναπηρία (άνω του 67%) και όσους επιβαρύνονται φορολογικά από αυτούς, το εισοδηματικό όριο (μέχρι το οποίο δικαιούνται έκπτωση 80% στο πρόστιμο) αυξάνεται από τις 12.000 ευρώ στις 18.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και από τις 18.000 ευρώ στις 24.000 ευρώ για το οικογενειακό. Επίσης, εκτός από τους τρίτεκνους, έκπτωση 70% δικαιούνται και οι μονογονεϊκές οικογένειες που επιθυμούν να «νομιμοποιήσουν» κύρια κατοικία, εφόσον έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η έκπτωση 80% που αφορούσε μόνο τους μουσουλμάνους τη Θράκης, επεκτείνεται σε όλους τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης, που έχουν αυθαίρετο ακίνητο στη Θράκη.
Διευκρινίζεται ότι τα «ιερά» αυθαίρετα που νομιμοποιούνται χωρίς χωροταξικούς περιορισμούς (δασικής έκτασης, αιγιαλού, ρέματος, κοινόχρηστου χώρου κ.λπ.) πρέπει να είναι λατρευτικοί χώροι (και όχι γενικά κτίρια θρησκευτικού ενδιαφέροντος) και να ανήκουν σε θρησκείες ή δόγματα που έχουν τη νομική μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Οσον αφορά τον υπολογισμό της τιμής του προστίμου, στις περιπτώσεις που η μέγιστη τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της έκτασης της οικείας δημοτικής κοινότητας, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική ενότητα που εντάσσεται χωρικά το ακίνητο.
Τίθεται υποχρέωση ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού στα νησιά μέσα στην επόμενη πενταετία. Πρόκειται μια ευχολογικού τύπου διάταξη, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την υλοποίησή του, ούτε κυρώσεις για όποιον δήμο δεν υπακούσει.
Βελτιώνεται η διάταξη με την οποία επανιδρύεται η ναοδομία. Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι και η έγκριση και η άδεια δόμησης θα εκδίδονται από την πολεοδομία. Επίσης, ότι η ανάμειξη της εκκλησίας αφορά μόνο ναούς ιδιοκτησίας της εκκλησίας και όχι συνοδά κτίρια ή παρεκκλήσια ιδιωτών. Ωστόσο, η ναοδομία θα ασκεί τις υπόλοιπες αρμοδιότητες μιας πολεοδομίας, λ.χ. τον έλεγχο πολεοδομικών αυθαιρεσιών.