Με €20.000 αγόρασε ο Ζάεφ βίλα στη Χαλκιδική!

Αν και το ακίνητο φαίνεται να ανήκει σε συγγενικά του πρόσωπα, τον κατηγορούν για μαύρο χρήμα λόγω της χαμηλής τιμής του – Ποιοι άλλοι πολιτικοί των Σκοπίων έχουν «φιλέτα» στην περιοχή

Για ιστορίες με κατασκόπους και πριβέ συναντήσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ -δίπλα στο κύμα και κάτω από τον καυτό ήλιο στη βίλα του στη Χαλκιδική- με πολιτικούς και επιχειρηματίες από τα Σκόπια και το Κόσοβο κάνουν λόγο αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα την ώρα που οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε Ρώσους κατασκόπους που θέλουν να πλήξουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και τη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς με τη χώρα μας για το όνομα αποδίδουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στα Σκόπια τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για τη φερόμενη τριώροφη βίλα ιδιοκτησίας του στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Πρόκειται για συγκρότημα τριών αυτόνομων διαμερισμάτων, με κοινή αυλή 300 τ.μ., στον οικισμό της Νέας Ποτίδαιας κοντά στα Νέα Μουδανιά. Ιδιοκτήτες του ακινήτου, σύμφωνα με τα συμβόλαια, είναι τα πρώτα ξαδέρφια του Ζόραν Ζάεφ, Tράισε και Μπόμπαν Ζάεφ, οι οποίοι το αγόρασαν αντί 110.000 ευρώ το 2012. Σύμφωνα όμως με τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, πίσω από την αγορά βρίσκεται ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ενώ υπάρχουν μομφές και για το ποσό που αγοράστηκε το ακίνητο, το οποίο θεωρείται ευτελές, αφήνοντας ευθέως αιχμές για μαύρο χρήμα. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των συμβολαίων της αγοραπωλησίας του ακινήτου στη Χαλκιδική έρχεται σε μια περίοδο που ο Ζάεφ φέρεται να κατηγορείται για δωροδοκία από επιχειρηματία την εποχή που ήταν δήμαρχος στη Στρώμνιτσα, στο ΝΑ τμήμα των Σκοπίων, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


Αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ: «Φιλέτο αξίας άνω των 300.000 ευρώ»


Οπως γράφουν ΜΜΕ των Σκοπίων που δημοσιεύουν παράλληλα φωτογραφίες του ακινήτου και ένα από τα τρία επίμαχα συμβόλαια με τα οποία έγινε η αγορά, ο πρωθυπουργός Ζάεφ πραγματοποιεί στη βίλα της Χαλκιδικής -και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα- πριβέ ραντεβού με αξιωματούχους, φίλους και συνεργάτες του. «Πολιτικά πρόσωπα των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, πολιτικοί, επιχειρηματίες κ.ά. είναι μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων του πρωθυπουργού», γράφει το Press24, συμπληρώνοντας: «Στο φιλόξενο καθιστικό του κ. Ζάεφ έχουν παρευρεθεί πρόσωπα με σημαντική ισχύ και αρκετή δύναμη πυρός στα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, «σπίτια στην ίδια περιοχή, στην πρώτη γραμμή προς τη θάλασσα, όπως το τριώροφο του Ζάεφ, δεν μπορούν να βρεθούν σε τιμή χαμηλότερη από 300.000 ευρώ».

Συμβολαιογράφος: «Συγγενικού προσώπου του Ζάεφ το ακίνητο»


Την αγορά του ακινήτου από συγγενικά πρόσωπα του πρωθυπουργού των Σκοπίων επιβεβαιώνει στο «ΘΕΜΑ» η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια για την επίμαχη αγοραπωλησία, Αικατερίνη Μπεχτσή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ακίνητο αγοράστηκε με τρία συμβόλαια και ότι δεν ευσταθούν όσα αναφέρουν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στα Σκόπια για το τελικό κόστος. «Αναφέρουν πως αγοράστηκε οικία 170 τ.μ. για 20.000 ευρώ, ενώ πρόκειται για τρία διαφορετικά συμβόλαια τελικά. Αυτές είναι οι τιμές στην περιοχή. Εγώ ξέρω ό,τι γράφω στο συμβόλαιό μου. Οι μεσίτες ξέρουν τις τιμές καλύτερα. Αυτό το σπίτι δεν είναι του ίδιου του πρωθυπουργού των Σκοπίων, αλλά συγγενικού του προσώπου. Στη Νέα Ποτίδαια, στην περιοχή των Μουδανιών, είναι μια ολόκληρη οικοδομή με τρία διαμερίσματα, γι’ αυτό συντάχθηκαν και τρία συμβόλαια. Εγώ ανέλαβα να κάνω τα συμβόλαια. Και κανένας δεν το γνώριζε. Τώρα τα βγάζουν στη φόρα πιθανότατα αυτοί που τον κυνηγούν», λέει και συμπληρώνει: «Είναι πολύ καλό και ενδιαφέρον που έρχονται ξένοι στην περιοχή μας και αγοράζουν και μπορούμε να κινηθούμε μέσα στην κρίση. Υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους αλλά και από Τούρκους».

Ο οικισμός της Νέας Ποτίδαιας «φιλοξενεί» τον πρωθυπουργό των Σκοπίων

Πρώην ιδιοκτήτης: «Το “έσφαξα” λόγω κρίσης»


Ο πρώην ιδιοκτήτης του ακινήτου Κ.Χ. δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι αγοραστής του τριώροφου συγκροτήματος δεν είναι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, αλλά συγγενικά του πρόσωπα, ενώ αναφέρει ότι αναγκάστηκε να το πουλήσει σε χαμηλή τιμή λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Το έχτισα το 2002 και αναγκάστηκα να το πουλήσω το 2012. Δεν θέλω να το σκέφτομαι, δεν ήθελα να το πουλήσω, αλλά με πίεσαν οι τράπεζες. Ενα κτίριο μπροστά στη θάλασσα που στοίχιζε 300.000 ευρώ αναγκάστηκα να το πουλήσω 100.000 ευρώ γιατί είχα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα», λέει ο ίδιος, σχολιάζοντας και τον θόρυβο που έχει προκληθεί στα Σκόπια. «Η αγορά έγινε από συγγενικό πρόσωπο του κ. Ζάεφ το 2012 όταν αυτός ήταν δήμαρχος Στρώμνιτσας και προτού ακόμη αναλάβει πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου σήμερα ηγείται. Το θέμα αυτό το έβγαλαν τα σκοπιανά ΜΜΕ για να τον χτυπήσουν προφανώς».

Κτηματομεσίτης: «Τιμές για όλα τα βαλάντια»


Οπως υποστηρίζουν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στα Σκόπια, οι αναζητήσεις σε ελληνικές ιστοσελίδες real estate αποδεικνύουν ότι η πραγματική αξία του επίμαχου ακινήτου είναι πολύ υψηλότερη από το ποσό που φέρεται να κατέβαλαν οι συγγενείς του κ. Ζάεφ. Ωστόσο, διαφορετική άποψη έχουν τα μεσιτικά γραφεία στα Νέα Μουδανιά που τα τελευταία χρόνια -και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα- κάνουν χρυσές δουλειές με αγοραστές ακινήτων από το εξωτερικό. «Στην περιοχή μας υπάρχουν σπίτια για όλα τα βαλάντια. Ο κόσμος εδώ παρακαλά να πουλήσει γιατί είναι ζορισμένος από τον ΕΝΦΙΑ και τα χρέη στην τράπεζα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή από Σκοπιανούς, οι οποίοι κάνουν διακοπές εδώ και αγοράζουν σπίτια. Απλώς έχουν μικρότερο μπάτζετ. Οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και οι Αγγλοι, ας πούμε, δίνουν περισσότερα χρήματα για τις αγορές τους», λέει η κυρία Βασιλική Καραβέλα, ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου στα Νέα Μουδανιά, σχολιάζοντας και τον θόρυβο που έχει προκληθεί στα Σκόπια με την αγορά του ακινήτου που φέρεται να ανήκει στον πρωθυπουργό Ζάεφ: «Απορώ γιατί έχει δοθεί τέτοια έκταση στο θέμα αυτό. Ο κ. Ζάεφ έχει δηλώσει, εξάλλου, ότι κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Και η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να έχουμε καλούς γείτονες για να έχουμε καλές συναλλαγές».

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ δεν είναι ο μοναδικός πολιτικός από τα Σκόπια που διαθέτει εξοχικό στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων και επιχειρηματίας Κότσο Ανγκιούσεφ κατέχει πολυτελή βίλα, σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του, αξίας 250.000 ευρώ στη Χαλκιδική, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός (2004-2006) Βλάντο Μπουκόφσκι – συγκεκριμένα στον Νέο Μαρμαρά. Στην Ουρανούπολη, επίσης, έχει παραθαλάσσια κατοικία ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Μπόρις Πλέβνελιεφ, αλλά και ο Ρώσος ακροδεξιός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.

Οι αποκαλύψεις και τα υπονοούμενα για τη βίλα της Χαλκιδικής έρχονται σε μια περίοδο όπου ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είναι αντιμέτωπος με σκάνδαλο δωροδοκίας από την εποχή που ήταν δήμαρχος στη Στρώμνιτσα. Ο Ζάεφ κατηγορείται ότι έλαβε 160.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Ιβάν Νικολόφ Σακαβάλιεφ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.
Την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε εκ νέου για τις 26/2, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που άφησε ευθέως αιχμές περί «διεφθαρμένων δικαστικών λειτουργών».

Το συμβόλαιο για την αγοραπωλησία του ακινήτου όπου αναγράφονται ως αγοραστές οι Ζάεφ

Απάντηση