Το επιτελείο που καλείται να φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη -Ποιους θα έχει στο πλευρό του ο Αδωνις Γεωργιάδης

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα από τα στοιχήματα που έχει βάλει

ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα του κυβέρνηση, μια προσπάθεια της οποίας τέθηκε επικεφαλής ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Εξάλλου, μία από τις κύριες δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ότι η νέα κυβέρνηση θα φέρει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Αυτή, είναι, άλλωστε, σύμφωνα και με το Βloomberg μία από τις πέντε προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέθεσε στον Αδωνι Γεωργιάδη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ στο πλευρό του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θα έχει τους υφυπουργούς Γιάννη Τσακίρη, Χρίστο Δήμα και Νίκο Παπαθανάση.

Γεωργιάδης: Θα εργαστώ σκληρά

«Θα εργαστώ σκληρά για να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη», ήταν η πρώτη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, που ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάθεση της ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης εκλέγεται βουλευτής από το 2007, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα την Ναυτιλία και την Αλιεία στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε στη θέση του ενός εκ των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ, με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου.

Ο Γιάννης Τσακίρης

Ο Γιάννης Τσακίρης αναλαμβάνει υφυπουργός στο πλευρό του κ. Γεωργιάδη, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Τσακίρης είναι διπλωματούχος μηχανικός μεταλλείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κάτοχος MBA από το Imperial College. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 στην «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά». Από το 2000 έως το 2006 ήταν Partner στην Vectis Capital, εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, με επενδύσεις συμμετοχών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το 2006 εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ως Principal, αναλαμβάνοντας τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Στη συνέχεια ήταν επικεφαλής νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, καθώς και επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών Προγραμμάτων. Προϊστάμενος του τμήματος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες γειτονίας της ΕΕ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund, το οποίο είναι ένα καινοτόμο ταμείο δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, που επενδύει σε venture capital funds εξειδικευμένα σε επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών.

Ο Χρίστος Δήμας

Ο Χρίστος Δήμας αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για την Ερευνα και Τεχνολογία: Χρίστος Δήμας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Πήρε μεταπτυχιακό στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE) και διδακτορικό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.
Έχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε εγνωσμένης αξίας ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ως δικηγόρος εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Εκλέγεται βουλευτής από το 2012.

Ο Νίκος Παπαθανάσης

Τον τομέα της Βιομηχανίας και του Εμπορίου αναλαμβάνει στο νέο υπουργείο ο Νίκος Παπαθανάσης, ως υφυπουργός. Από το 2016 είναι γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.
Έχει σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Αεροναυπηγική. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας. Ανέλαβε διοικητικά καθήκοντα σε εταιρείες αστικών συγκοινωνιών δημοσίου ενδιαφέροντος ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε και ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ. Από το 2008 έως το 2010 ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών και Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ)

Απάντηση