Κάπνισμα: Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα «κόψετε» το τσιγάρο

Ένα νέο τρόπο για να κάνουν απωθητικά τα τσιγάρα στους καπνιστές και να τους

ωθήσουν να απαλλαγούν από την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια, βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστημίου του Stirling.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο Addiction Research and Theory, εξέτασαν την αντιλήψεις των καπνιστών σχετικά με την ύπαρξη της προειδοποίησης «Το κάπνισμα σκοτώνει» πάνω σε κάθε τσιγάρο, σε αντίθεση με τα ανάλογα προειδοποιητικά μηνύματα που αναγράφονται μόνο στην επιφάνεια των πακέτων.
Η ομάδα με επικεφαλής τη Δρ. Crawford Moodie διαπίστωσε ότι οι καπνιστές ένιωθαν ότι η καινοτόμος αυτή προσέγγιση είχε πιθανότητες να αποθαρρύνει τόσο τους νέους ανθρώπους από το να καπνίσουν, αλλά και όσους αρχίζουν να καπνίζουν, όπως και τους μη καπνιστές.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι, κατά την προσωπική τους εκτίμηση, η προειδοποίηση σε κάθε ένα τσιγάρο θα παρέτεινε την επίδραση του μηνύματος στους καπνιστές, επειδή θα το έβλεπαν κάθε φορά που έπαιρναν ένα τσιγάρο από το πακέτο, όταν το άφηναν στο τασάκι, ακόμα και σε κάθε ρουφηξιά, καθιστώντας έτσι την αγνόησή του πολύ πιο δύσκολη.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η προβολή της προειδοποίησης θεωρήθηκε από κάποιους αθέμιτη, κυρίως επειδή συνδεόταν με μια αρνητική εικόνα. Σε διάφορες ομάδες γυναικών, μάλιστα, οι προειδοποιήσεις αυτές θεωρήθηκαν καταθλιπτικές, ανησυχητικές και τρομακτικές, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι δε θα ένιωθαν καλά βλέποντας μια τέτοια προειδοποίηση καθώς καπνίζουν.
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Stirling χαρτογραφήθηκαν οι γνώμες 120 καπνιστών, ηλικίας 16 ετών και άνω, οι όποιοι αποδείχθηκε πως πίστευαν ότι οι προειδοποιήσεις σε κάθε τσιγάρο θα μπορούσαν τελικά να έχουν σημαντική επίδραση τόσο στους ίδιους όσο και στους άλλους.
«Η μελέτη υποδεικνύει ότι η ενσωμάτωση τέτοιων προειδοποιήσεων στα τσιγάρα θα μπορούσε να επηρεάσει τη λήψη σχετικών αποφάσεων από αυτές τις ομάδες ατόμων. Δείχνει, δηλαδή, ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή στρατηγικής και κάτι που θα μπορούσε -για πρώτη φορά- να παρατείνει το μήνυμα της υγείας στην εμπειρία του καταναλωτή», επισημαίνει η Δρ. Moodie.
Η καθηγήτρια Linda Bauld, ειδικός στην Αντικαρκινική Έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε σχετικά: «Πολλοί νέοι άνθρωποι αρχίζουν ακόμα και σήμερα να καπνίζουν, παρά τις αντικαπνιστικές εκστρατείες και την αύξηση των φόρων από την πλευρά των κυβερνήσεων για να αποτρέψουν αυτό το φαινόμενο. Αν και τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά, πρέπει να εξερευνήσουμε νέους τρόπος για να αποτρέψουμε τους νέους από το να αρχίσουν το κάπνισμα και να διασφαλίσουμε τη συνεχή πτώση του ποσοστού των καπνιστών. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι πρακτικές όπως το να καταστήσουμε τα τσιγάρα αποτρεπτικά στην όψη, θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Προς το παρόν, η πιθανότητα τοποθέτησης τέτοιων προειδοποιήσεων πάνω στα τσιγάρα περιλαμβάνεται στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης της Σκωτίας για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: