ΕΚΘ: Απώλεια 35.000 θέσεων εργασίας σε Θεσσαλονίκη Κατερίνη και Χαλκιδική

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα προκαλέσουν την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κατερίνη, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ

Την εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού θα οδηγήσουν στην απώλεια 35.000 περίπου θέσεων εργασίας σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κατερίνη και 145.000 σε όλη τη χώρα, εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανίδης, «πανελλαδικά εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 100.000 θέσεις εργασίας και 40-50.000 από πέρυσι. Από αυτές υπολογίζουμε ότι ποσοστιαία το 1/3 -1/4 θα είναι σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Χαλκιδική. Τα οριστικά στοιχεία για τον Μάρτιο θα τα έχουμε μετά τις 15 Απριλίου».

Υποστήριξε, δε, ότι «αργήσαμε στη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, αργήσαμε να απαγορεύσουμε τις απολύσεις. Η κυβέρνηση έπρεπε να αναλάβει το μισθολογικό κόστος όλων των εργαζομένων για να υπάρχουν οι εργαζόμενοι στο τέλος της κρίσης και να σταθούμε στα πόδια μας».

Καταγγελίες για μίζα εργοδοτών από τα 800 ευρώ

Ο κ. Κυπριανίδης σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία για «εκμετάλλευση» από τους εργοδότες των 800 ευρώ, που δικαιούνται εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης. Υπογράμμισε, όμως, ότι έχουν υποπέσει στην αντίληψή του καταγγελίες από άλλες περιοχές, ότι εργοδότες ζήτησαν «μίζα» για να θέσουν εργαζόμενους σε αναστολής σύμβασης ή και ότι ζήτησαν να καρπωθούν οι ίδιοι τα 800 ευρώ, δίνοντας στους εργαζόμενους τον κανονικό μισθό τους.

Πηγή: voria.gr

Απάντηση