Αύξηση 50% για τις καλλιέργειες της Χαλκιδικής – Χρυσή χρονιά για το σιτάρι.

Πρωταθλητές στην Βόρεια Ελλάδα οι Χαλκιδικιώτες

Η μικρή μείωση των αποθεμάτων διεθνώς, σε συνδυασμό με τα νέα ζητούμενα διατροφικής επάρκειας που κάνουν πολλές χώρες, ιδίως της Ανατολικής Ευρώπης, να περιορίζουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, διατηρούν τις τιμές των σιτηρών ψηλά και ειδικότερα όσον αφορά στο σκληρό σιτάρι, τη λίστα της Φότζια να γράφει σταθερά το τελευταίο δίμηνο και λίγο πριν τα αλώνια, τιμή πάνω από τα 300 ευρώ ο τόνος.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, τα στοιχεία συνηγορούν επιστροφή σε εποχές, όπως της περιόδου 2013-2014, όταν ο παραγωγός πληρωνόταν 26 µε 26,5 λεπτά το κιλό.

Και µπορεί οι έµποροι να περιµένουν τα αλώνια για να προχωρήσουν σε νέες πράξεις, ωστόσο το γεγονός ότι τα εγχώρια αποθέµατα έχουν βασικά εξαντληθεί επιτρέπει τα κεκτηµένα επίπεδα τιµών του Απριλίου να διατηρηθούν και μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, οι προθέσεις στο εµπόριο συντελούν προς την κατεύθυνση των 24 µε 25 λεπτών το κιλό, επίπεδα που µπορούν να στηριχτούν από τη σηµερινή εµπορική πραγµατικότητα. Κι αυτό έχει ως εξής: Πέρυσι τέτοια εποχή το σκληρό διαπραγµατευόταν στα 248 ευρώ, µε την τιµή στα αλώνια να πέφτει στα 230 ευρώ, προτού κινηθεί και πάλι ανοδικά, σε µια χρονιά περιορισµένων αποδόσεων, µε την αγορά να ανοίγει για τον παραγωγό στα 20 λεπτά το κιλό.

Φέτος, αυτές τις µέρες η νέα λίστα της Φότζια διατήρησε για δεύτερη συνεχόµενη εβδοµάδα την τιµή για τα ποιοτικά σιτάρια στα 302 ευρώ ο τόνος, έπειτα από µικροδιορθώσεις που προηγήθηκαν στις αρχές του µήνα, οι οποίες κατέβασαν τη τιµή από τα 310 ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα που δίνουν ακόµα και 25 λεπτά στον παραγωγό

∆ιερευνητικές από Ιταλούς

Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί έµποροι άρχισαν τις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις από την περασµένη εβδοµάδα για προπωλήσεις στα 250 ευρώ ο τόνος, µε τους εξαγωγείς να µην ανταποκρίνονται σε αυτό, αξιολογώντας ως µη ελκυστική την τιµή.

Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές, θεωρούν πως οπωσδήποτε οι τιµές θα είναι υψηλότερες από εκείνες που ακούστηκαν πριν από τα αλώνια του 2019. Οπότε αυτό που µένει να φανεί στη συνέχεια είναι το άνοιγµα της ψαλίδας ανάµεσα στις περσινές και τις φετινές τιµές για τα ποιοτικά σιτάρια. Υπενθυµίζεται ότι το 2019, οι πρώτες τιµές που ακούστηκαν ήταν στα 20 λεπτά το κιλό, µε τους παραγωγούς τελικά να πληρώνονται στην εκκαθάριση επιπλέον 1,5 λεπτό.

Από εδώ και πέρα, ο βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις τιµές είναι οι καιρικές συνθήκες, το weather market όπως το αποκαλούν οι αναλυτές, κατά τον οποίο, οι τιµές αντανακλούν τις µεταβολές του καιρού ως προς την πορεία της καλλιέργειας.

Στην Ελλάδα για παράδειγµα προέκυψε ένα θέµα των απότοµων υψηλών θερµοκρασιών οι οποίες δεν αποκλείεται να µειώσουν τις αποδόσεις σε κάποιες περιοχές. Σίγουρα ο καύσωνας της περασµένης εβδοµάδας ταλαιπώρησε την καλλιέργεια, στρεσάροντας τα φυτά την περίοδο της ωρίµανσης.

Οι καιρικές συνθήκες στο μικρό διάστημα που μεσολαβεί πλέον μέχρι τον αλωνισμό προφανώς και θα παίξουν το ρόλο τους, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μάλλον ευνοϊκά δείχνουν για την εξέλιξη των πραγμάτων.

∆εν έµειναν πολλά ζυµαρικά στις αποθήκες

Σε αυτήν την περίοδο οι βιομηχανίες ζυµαρικών προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα, έπειτα από το «ράλι» πωλήσεων που σημείωσαν το προηγούμενο διάστηµα.

Η κατανάλωση παραµένει ακόµη σε υψηλά επίπεδα, µε τάσεις όµως να διορθωθεί προσεχώς, αφού η αγορά της λιανικής επιστρέφει στα συνήθη δεδοµένα. Αν κάτι προβληµατίζει είναι η εικόνα που θα διαµορφωθεί στην αγορά µετά την ανανέωση των αποθεµάτων στις βιοµηχανίες και την λιανική, λόγω των επιπτώσεων της πανδηµίας στον τουρισµό και την εστίαση.

Αυτό όµως µένει να φανεί στη συνέχεια, αφού δεν υπάρχουν ακόµα σαφή δεδοµένα για το πώς θα κινηθεί η αγορά µετά το άνοιγµα των εστιατορίων τις προσεχείς εβδοµάδες, µε την κατανάλωση να ισορροπεί σε κάθε περίπτωση µέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει δεύτερο κύµα πανδηµίας.

Η Χαλκιδική

Φαίνεται πως σε αυτό το ράλι του κίτρινου χρυσού, οι αγρότες της Χαλκιδικής είναι πρωταθλητές. Όσοι κατάφεραν να κάνουν αποθήκη είναι οι κερδισμένοι ενώ φαίνεται ότι από την Ποτίδαια και κάτω τα καλά στημένα χωράφια μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 500 κιλά το στρέμμα με την τιμή να ανεβαίνει διαρκώς.

ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: