Μήπως θα πρέπει να ξεχάσουμε το TikTok όπως το γνωρίζουμε;

Δεν αποτελεί κάποιου είδους μυστικό ότι ο Πρόεδρος Trump έχει μια ξεκάθαρη αντι-κινεζική ατζέντα. Και μόνο οι θεωρίες συνωμοσίας που έχει διατυπώσει για την προέλευση και την εξάπλωση του COVID-19 ή τα ρατσιστικά του σχόλια αρκούν. Φυσικά, δεν αρκούν στον ίδιο. Πριν λίγο καιρό, είχε ανακοινώσει -για την ακρίβεια είχε επιδώσει τελεσίγραφο- ότι θα απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ, αν η ιδιοκτήτριά της πλατφόρμας, η κινεζικών συμφερόντων ByteDance, δεν το πουλήσει σε αμερικανική εταιρεία μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Οι πιέσεις είναι αφόρητες και όπως φαίνεται αποδίδουν, καθώς πριν από δύο μόλις μέρες ο CEO της ByteDance, Kevin Mayer ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση και τα καθήκοντά του, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει πότε θα συμβεί αυτό.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το πολιτικό περιβάλλον άλλαξε άρδην, έχω σκεφτεί πολύ πάνω στις δομικές αλλαγές που απαιτούνται στην εταιρεία και τι θα σημαίνουν για τον διεθνή ρόλο που έχω αναλάβει», έγραψε στο email με το οποίο ανακοίνωσε την αποχώρησή του. «Σε αυτό το πλαίσιο, και καθώς περιμένουμε να έχουμε σύντομα μια λύση, σας ανακοινώνω με λύπη ότι αποφάσισα να εγκαταλείψω την εταιρεία».

Ο Mayer είχε αναλάβει τα καθήκοντά τον Μάιο, προερχόμενος από μία πολύ επιτυχημένη θητεία στην Disney.

Τι σημαίνει αυτή η αποχώρηση

Η παραίτηση του Mayer έρχεται ενώ το TikTok ήδη έχει καταθέσει αγωγή κατά του Trump και του περίφημου «τελεσίγραφο» του. Στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή, δεν θα απέτρεπε την αποχώρηση της ByteDance από τις ΗΠΑ, αλλά θα έδινε στην εταιρεία χρόνο προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβριο είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές και μια πιθανή επικράτηση του Biden ίσως να εξομάλυνε τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην παρουσία της ByteDance στη χώρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η προσφορά της Microsoft αναμένεται να φτάσει τα 35 με 40 δισεκατομμύρια δολάρια

Παρόλα αυτά, η απόφαση του Mayer επιβεβαιώνει ότι η ByteDance έχει αποδεχθεί ότι δεν πρόκειται όχι να βγει νικήτρια αλλά ούτε καν να έχει κάποια μεσοπρόθεσμα οφέλη είτε μέσω έντονου και  επιδιώκοντας να προκαλέσει κωλυσιεργία μέσω της νομικής οδού.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια ζητήματα αντιμετωπίζει το TikTok και με την κυβέρνηση της Ινδίας. Η κυβέρνηση κατέβασε την πλατφόρμα τον Ιούνιο εν μέσω θερμών στρατιωτικών επεισοδίων στα σύνορα των δύο χωρών.

Πολλοί ασκούν κριτική για τους χειρισμούς του Mayer, ο οποίος επένδυσε χρόνο και χρήμα στο να πείσει ότι το TikTok δεν είναι κινεζικής ιδιοκτησίας αντί να διαπραγματευτεί με τις Αρχές ευνοϊκούς όρους αποχώρησης της μητρικής εταιρείας.

Tι περιμένουμε να συμβεί

Εδώ και καιρό, η Microsoft και η Oracle είναι τα φοβορί για να αποκτήσουν τη δημοφιλή πλατφόρμα. Μετά τις προχθεσινές εξελίξεις είναι δεδομένου ότι η διαδικασία πώλησης θα επισπευσθεί.

Σύμφωνα με αναλυτές, η προσφορά της Microsoft αναμένεται να φτάσει τα 35 με 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός θα έχει και την υποστήριξη της Walmart στην πρόταση εξαγοράς.

«Οι πολιτικές συνθήκες θα επηρέαζαν ούτως ή άλλως τη θέση του Mayer» , δήλωσε ο CEO και ιδρυτής της ByteDance, Zhang Yiming, σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους και προσέθεσε: «Θέλω να ξέρετε όλοι ότι έχουμε κάνει έγκαιρα όλα τα βήματα προκειμένου να βρούμε λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: