«Σκοτώνει» τον κορονοϊό η εποχική γρίπη; Η απάντηση Τσιόδρα

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη και πρόκειται να συμπέσει με την εποχική γρίπη, η οποία αρχίζει να εμφανίζεται από τον Νοέμβριο. Υπάρχουν, λοιπόν, εύλογες ανησυχίες και ερωτήματα για το τι πρόκειται να συμβεί, ειδικά από το γεγονός ότι η γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους και ο κορονοϊός εμφανίζει κοινά συμπτώματα και σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας.

Αλληλεπιδρούν λοιπόν, οι δύο ιοί και αν ναι, μπορεί η εποχική γρίπη να «σκοτώσει» τον κορονοϊό; Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει την απάντηση.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο θέμα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας την Τρίτη 1/9.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστημονική κοινότητα αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα για το εάν η κυκλοφορία της εποχικής γρίπης μέσα από τον κορονοϊό θα αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα το χειμώνα.

Μέχρι στιγμής, ουδείς γνωρίζει, ενώ τα πρώτα δεδομένα αναμένονται από τις εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου όπου κυκλοφορεί η γρίπη μαζί με τον κορονοϊό, όπως στην Αυστραλία.

Εξάλλου, η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα τον Ιανουάριο, ενώ εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο την άνοιξη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στοιχεία για την συνύπαρξη των δύο ιών.

Υπάρχουν συνλοιμώξεις κορονοϊού με γρίπη και στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνει πως «υπάρχουν συνλοιμώξεις κορονοϊού με γρίπη και στην Ελλάδα, τους κλασικούς κορονοϊούς. Υπάρχουν, λοιπόν, συνλοιμώξεις αναπνευστικών ιών».

Ταυτόχρονα, υπάρχει η χαρακτηριστική ιδιότητα κάποιων ιών να καταστέλλουν άλλους, εφόσον μπουν στον οργανισμό και συνδεθούν με τον υποδοχέα.

Παρόλα αυτά, ο υποδοχέας του κορονοϊού είναι διαφορετικός από εκείνον της γρίπης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξουδετερωθεί.

Τρόποι αντιμετώπισης και λοίμωξη

Ένα εύλογο ερώτημα που δημιουργείται σε πολλούς, είναι αν γίνεται κάποιος να νοσήσει ταυτόχρονα από κορονοϊό και εποχική γρίπη και αν υπάρχει λύση, ώστε να αποφευχθεί αυτό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας συνεχίζει λοιπόν και τονίζει πως «αν κάποιος εκτεθεί και στα δύο, θα νοσήσει και από τα δύο και μπορεί να νοσήσει και πιο σοβαρά από τον υπόλοιπο πληθυσμό που θα κολλήσει μόνο το ένα ή το άλλο».

Επίσης, ως μέτρα προστασίας προτείνει τα ήδη υπάρχοντα, δηλαδή την χρύση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και την υγειηνή των χεριών.

Παρόλα αυτά, προτείνει ακόμη ένα, το οποίο αφορά το εμβόλιο της γρίπης.

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να έχει εμβολιαστεί σχεδόν όλος ο πληθυσμός για τη γρίπη

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να έχει εμβολιαστεί σχεδόν όλος ο πληθυσμός για τη γρίπη. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά επείγον και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για όσους ανθρώπους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως τα γηροκομεία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: