Δώρο Χριστουγέννων – Πότε και πώς θα καταβληθεί

Με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ή 800 ευρώ για τον Νοέμβριο εξετάζεται να πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων.

Ειδικότερα μελετάται το κράτος να καταβάλλει το μερίδιο που αναλογεί στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, καταβάλλεται προσπάθεια για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων τον ονομαστικό τους μισθό και να μην υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, όπως συνέβη με το Δώρο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, η Αννα Στρατινάκη, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να δούμε πόσοι έχουν μπει σε αναστολή και για ποια χρονικά διαστήματα μαζί με τους εργαζομένους που θα μπουν και τον Νοέμβριο έτσι ώστε, εάν αποφασίσουμε, να πάμε σε δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Να δούμε εάν αυτό, μπορεί να γίνει δημοσιονομικά».

Εν τω μεταξύ, τις ημερομηνίες πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης.

Τις ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Νοέμβριο, αλλά και του δώρου των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Υπογράμμισε δε ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου και θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι θα πληρωθούν αναλογικά με τις ημέρες που θα είναι σε αναστολή.

«Δεν είναι εικονικό, ούτε πλασματικό. Όπως δόθηκαν τα 534 ευρώ έτσι θα γίνει και με τα 800 ευρώ. Μπορεί να ξεκίνησε από τις 4 Νοεμβρίου, όμως πολλοί μπήκαν από την 1η του μηνός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας:

-Εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα πληρωθούν το επίδομα από τις 7 Δεκεμβρίου έως το τέλος του μήνα.

Στους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων θα καταβληθούν τα χρήματα το διάστημα μεταξύ 28 Νοεμβρίου- 3 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο δώρο των Χριστουγέννων, ο Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι «έχουμε πει ότι θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου από τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια το κράτος θα καταβάλει αυτά που πρέπει στις επιχειρήσεις».

Η αναγωγή θα είναι στα 800 ευρώ για όσους είναι σε αναστολή ή είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε συνέντεξή του στον ΣΚΑΪ την προηγούμενη εβδομάδα είχε δώσει ως πιθανή ημερομηνία πληρωμής την 20η Δεκεμβρίου.

protothema.gr

Απάντηση