Προειδοποίηση FDA για τα rapid test. Κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα

Η προειδοποίηση εκδόθηκε έπειτα από αναφορές για ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε rapid test που έγιναν σε αμερικανικά γηροκομεία.

Προειδοποίηση ότι τα γρήγορα τεστ (rapid test) που χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύεται ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να έχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα, εξέδωσε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), εξέδωσε την προειδοποίηση έπειτα από αναφορές για ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε rapid test που έγιναν σε γηροκομεία.

Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να βγουν όταν δεν ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης των τεστ, εξήγησε η FDA.

Τα rapid test είναι ουσιαστικά τεστ αντιγόνων. Ανιχνεύουν ορισμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) στην εξωτερική επιφάνεια του νέου κορωνοϊού. Διενεργούνται με λήψη επιχρίσματος από τη μύτη ή τον λαιμό. Αποκαλούνται «γρήγορα» επειδή δείχνουν πολύ ταχύτερα από τα μοριακά τεστ αν ο κορωνοϊός έχει μολύνει ένα άτομο ή όχι.

Τα μοριακά τεστ ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του κορωνοϊού και έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια από τα rapid test. Ωστόσο τα αποτελέσματά τους μπορεί να βγουν και μετά από 24 ώρες, ενώ τα rapid τεστ δίνουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά.

Τα πλεονεκτήματά τους

Οι χώρες που προσπαθούν να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, χρησιμοποιούν μαζικά τα rapid test. Και αυτό διότι:

 • Είναι πιο γρήγορα
 • Κοστίζουν λιγότερο
 • Αποτρέπουν τις καθυστερήσεις
 • Δεν υπάρχουν ελλείψεις
 • Αναγνωρίζουν άμεσα τα άτομα που έχει μολύνει ο κορωνοϊός

Τα πρώτα γρήγορα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού είχαν εγκριθεί από την FDA τον περασμένο Μάιο.

Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό, δεν είναι αθώα. Και αυτό διότι μπορεί κατά λάθος να τοποθετηθούν υγιείς άνθρωποι σε καραντίνα μαζί με ασθενείς, με ολέθριες συνέπειες. Επιπλέον, μπορεί να προσδώσουν ψευδή αίσθηση ότι κάποιος αποκτά ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού. Τέλος, μπορεί να οδηγήσουν σε αχρείαστη αγωνία και καραντίνα ανθρώπους που δεν έχουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-proeidopoiisi-fda-gia-ta-rapid-test-kindynos-gia-psevdos-thetika-apotelesmata/136612/

2 thoughts on “Προειδοποίηση FDA για τα rapid test. Κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα

 1. Με έκπληξη διαπίστωσα την ταχύτατη αντίδραση του blog για τα Rapid Test Αντιγόνων COVID που επιλέχθηκαν από πόλους φορείς κρατικούς & ιδιωτικούς σε όλη την Ελλάδα και τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας
  ( 130000 τεστ διανέμει το Υπ. Υγείας ) Τα ψευδώς θετικά του νέου Rapid test είναι γνωστό θέμα σε εμάς τους υγειονομικούς Αυτός είναι ο λόγος που τα τεστ αυτά είναι Screening test δηλαδή τεστ διαχωρισμού και επιλογής αυτών που τελικά πρέπει να κάνουν Μοριακό έλεγχο
  Δεν αναφερθήκατε καθόλου στα τεράστια κόστη που απαιτούν οι Μαζικοί έλεγχοι με PCR
  Ποιοι τα πληρώνουν και ποιοι τα καρπούνται , εάν όσοι διενεργούν λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να αποκλείουν τα ψευδώς ΑΡΝΗΤΙΚΑ το γεγονός ότι το κόστος των PCR προκαλεί άδικους αποκλεισμούς στην υγεία για οσους δεν έχουν οικονομική ευχέρεια .
  Έχω και 2 αιτήματα από το blog για να διασφαλίσουμε τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και την ορθή διαμόρφωση της κοινής γνώμης
  1. Είναι η τελευταία παράγραφος της ανάρτησης μέρος της αναφοράς του FDA δημοσιεύστε το σχετικό Link να το δούμε όλοι

  2. Προτείνω να κάνετε ανάλογη ανάρτηση και για τα Ψευδώς ΑΡΝΗΤΙΚΑ των Μοριακών ελέγχων PCR που οφείλονται και πως οι πάροχοι ευθύνονται για να τα αποκλείουν ? Πως αυτα προκαλουν την μεγάλη εως τεράστια διασπορά σε περιοχές που Θα υπάρξουν .
  Ας μην γελιόμαστε οι «ολέθριες συνέπειες» που παραπάνω αναφέρεστε Αφορούν τα ψευδώς ΑΡΝΗΤΙΚΑ και μόνο
  Οι οποιες συνέπειες από τα ψευδώς Θετικά Είναι πολύ μικρότερες δεν αφορούν τον τοπικό πληθυσμό αλλά το άτομο και ακυρώνονται εφόσον υπάρχει οδηγία στα θετικά αντίγονικά Rapid tests να γίνεται επιβεβαίωση με ένα PCR
  Είμαι στην διάθεση σας να το αναπτύξουμε εφόσον το θέλετε και ενδιαφέρει τους followers σας

  Σας ζήτω εάν είναι εφικτό το σχόλιο να αναρτηθεί σε κανονικη ανάρτηση Με τίτλο
  Μύθοι αλήθειες και ευθύνες για τους ελέγχους COVID
  Ψευδώς ΑΡΝΗΤΚΑ & ΘΕΤΙΚΑ

  B. Βασιλειαδης

 2. Αφού σε κάθε θετικό με rapid γίνεται και μοριακό αμέσως που το βάσανο η αγωνία και ο χαμός? Προφανώς θα ήταν καλό όλοι να κάνουν PCR αλλά θέλει χρημα. Το πρόβλημα είναι όταν κάποιοι κάνουν τεστ χωρίς να μπουν σε καραντίνα επώασης…Και βγαίνουν αρνητικοί ενώ είναι θετικοί…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: