Ανησυχία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τη διασπορά του κορονοϊού σε εργασιακούς χώρους

Μεγάλη είναι διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας εμφανίζει η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία και δυνητικά θα επικρατήσει στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ωστόσο, τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία κατά της βρετανικής μετάλλαξης και για το λόγο αυτό αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς δεν είναι η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, αλλά η νοτιοαφρικανική, για την οποία δεν είναι δεδομένη η προστασία που παρέχει το εμβόλιο.

Ιδίως στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, όπου τέθηκε σε εφαρμογή σκληρό lockdown μαζί με την Κάλυμνο.

Συγκεκριμένα για τον Εύοσμο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη της Ν.Αφρικής και για το λόγο αυτό εκτός από σκληρό lockdown συστήνονται και εκτεταμένα τεστ έναντι του κορονοϊού στους κατοίκους της περιοχής.

Ως προς τη βρετανική μετάλλαξη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως παρατηρείται μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας και τα περισσότερα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα.

«Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Αναμένουμε, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το στέλεχος να επικρατήσει».

«Δεν ξέρουμε εάν είναι το τελευταίο lockdown, αυτό το οποίο διανύουμε», απάντησε ξεκάθαρα σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας.

Αττική: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης lockdown

Στην Αττική παρατηρείται επιδημιολογική σταθεροποίηση με 5.500 ενεργά κρούσματα· το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο.

Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στο Κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 230 κρούσματα, ενώ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 140.

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα αυξάνονται οι πιθανότητες για παράταση μιας ή δυο εβδομάδες του lockdown στην Αττική, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ειδικοί και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Πάντως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου με τη διαδικασία του click away, ώστε να αναπνεύσει λίγο η αγορά που έχει πληγεί σημαντικά από το τρίτο lockdown.

Δεν ξέρουμε εάν είναι το τελευταίο lockdown

Η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν ξέρουμε εάν είναι το τελευταίο lockdown, αυτό το οποίο διανύουμε», όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Πρόκειται για μία φράση, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει. Και αυτό, διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, όταν είχε εξαγγείλει το τρίτο απαγορευτικό, είχε τονίσει ότι αυτό είναι «Το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία μας».

«Η πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα σκληρό απαγορευτικό το οποίο ξεκίνησε από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα της συνέχισης του lockdown μετά τις 28 Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, όπου τα μέλη της Επιτροπής, θα μελετήσουν διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως τόνισε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: