Του Σταυρού το Αγίασμα στον Πολύγυρο

“Τ’ Σταυρού το Μπγιαδ’ ”

Λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού ανεβαίνοντας τον Τσουκαλά, βρίσκεται του “Σταυρού το νερό”. Την βρύση στο σημείο κατασκεύασε ο Σύλλογος Κυνηγών Πολυγύρου το 1938. Η πηγή αυτή, η οποία αναβλύζει συνεχώς νερό -άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο- σύμφωνα με τις διηγήσεις από υπέργηρους κατοίκους του Πολυγύρου, σχετίζεται με μια πανδημία χολέρας που είχε συμβεί τα παλαιότερα χρόνια στο Πολυγυρο.

Ζητήθηκε βοήθεια από το Άγιο Όρος και πράγματι γέροντες ξεκίνησαν από το Όρος με τεμαχιο του Τιμίου Σταυρού. Φτάνοντας στο σημείο που είναι σημερα η πηγή, τέλεσαν Αγιασμό και ως εκ θαύματος στο σημείο που άφησαν τον Τίμιο Σταυρό ανάβλυσε νερο.

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως θαύμα από τους Πολυγυρινους που ανηφοριζαν να πιουν το Αγίασμα και σύντομα η επιδημία σταμάτησε και σώθηκε το χωριό μας.

Το εκκλησάκι παρακάτω, αφιερωμένο στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού (γιορτάζει κάθε χρονο στις 14 Σεπτεμβρίου) χτιστηκε πολύ αργότερα, τη δεκαετία του 1970 (απ’ όπου η ασπρόμαυρη φωτογραφία η οποία επιχρωματιστηκε και μπορούμε να δούμε τις διαφορές στο σημείο μετά από πενήντα χρόνια).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: