Έκκληση στους λουόμενους να μην βγάζουν με απόχη τις μωβ μέδουσες. Οδηγίες αν σας τσιμπήσουν…

Σε μια προσπάθεια να απολαύσουν ξέγνοιαστοι το μπάνιο τους λουόμενοι στη Χαλκιδική επιλέγουν να βγάζουν σωρηδόν με απόχη στη στεριά κάθε είδους μέδουσα για να μην συμβούν παρατράγουδα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα μωβ μέδουσες είχαν εμφανιστεί αρχικά  αλλά πλέον «απειλούν» όλο το Αιγαίο, με το φαινόμενο να εμφανίζεται εντονότερα στις παραλίες του Πηλίου. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Bιοποικιλότητας απευθύνει παράκληση να σταματήσουν οι πολίτες να βγάζουν τις μέδουσες στην στεριά. Όπως επισημαίνεται “Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα αυτό που κάνουν και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα ίσως 5 λεπτά που θα καταφέρουν να κερδίσουν για κολύμπι.”…

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ 1. Οι μέδουσες Cotylorhiza tuberculata, δημιουργούν καταφύγιο για νεαρά ψάρια ανάμεσα στα πλοκάμια τους και στην καμπάνα τους….

2. Σε έξαρση μεδουσών όπως της Pelagia noctiluca, πέρα του ανήθικου θέματος να σκοτώνονται χωρίς λόγω χιλιάδες μέδουσες, δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα….

Ακόμα και 1.000 να βγάζατε σε μια παραλία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια άλλες μέδουσες σε πολύ κοντινή απόσταση, που ακόμη και ένα σκάφος να περνούσε με τον κυματισμό θα μπορούσε κάποιες να τις φέρει στην παραλία προς τους λουόμενους….

3. Όταν πάτε να βγάλετε τις μέδουσες, τα κνιδοκύτταρα μπορούν να σπάσουν και να παραμείνουν στην θάλασσα. Τα κνιδοκύτταρα (δείτε εικόνα παρακάτω) είναι τα περιμετρικά διαφανή πλοκάμια τα οποία περιέχουν τις νηματοκύστες. Αυτά τα πλοκάμια σπάνε πολύ εύκολα και είναι αδύνατον κάποιος να δει τι τον τσίμπησε. 4. Στην άμμο που κάποιοι τις θάβουν, έτσι και κάποιος τις πατήσει εκτός από το ότι θα δημιουργήσει οίδημα στο πόδι, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν καν να φορέσουν παπούτσι ή παντόφλα για εβδομάδες, και ευαίσθητα άτομα να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει και την απώλεια εργασίας για κάποια άτομα που δεν θα μπορούν να περπατήσουν για να δουλέψουν και να πρέπει να μείνουν σπίτι. Όπως και κάποιοι άνθρωποι ίσως να κάνουν μηνύσεις σε λουόμενους (που τις βγάζουν και τις θάβουν) λόγω του ότι χάνουν χρήματα που δεν θα μπορούν να δουλέψουν για καιρό. 5. Ο σημαντικός ρόλος τους στο οικοσύστημα. Οι μέδουσες παίζουν και αυτές ένα μεγάλο ρόλο στο οικοσύστημα, και αυτό είναι η τροφική αλυσίδα. Οι μέδουσες τρέφονται με ζωοπλαγκτόν (χιλιάδες μικροσκοπικά διαφορετικά πλαγκτονικά είδη – συμπεριλαμβανομένου και διάφορα είδη μεδουσών), το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με φυτοπλαγκτόν. Αλλά παραμένουν γλυκός μεζές για τις θαλάσσιες χελώνες (όπου μπορούν να φάνε εκατοντάδες) και κάποια είδη ψαριών (π.χ. Ρέγγα, τόνος, κ.α.). Η μείωση μεδουσών όμως μπορεί να προκαλέσει ένα ακόμη πρόβλημα. Και αυτό είναι η αύξηση του πλαγκτόν….

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα 1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί. 2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα. 3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα. 4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο. 5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος….

6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας….

Aκολουθήστε μας στο Google News!

Απάντηση