Απόφαση ακόμα και για παύση εργασιών και κήρυξη αργίας για αύριο Τρίτη

Απόφαση ακόμα και για παύση εργασιών και κήρυξη αργίας για την Τρίτη 25/1 ενδέχεται να λάβει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα θα οδηγήσει πιθανότατα τις επόμενες ώρες στην κήρυξη αργίας για την Τρίτη 25/1 για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας:

«Όποιο μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να πάρουμε, ανάλογα με τις προγνώσεις θα αξιολογηθεί από την Πολιτική Προστασία και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της».

Πώς πληρώνεται η αργία

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: