Τέλος οι απαγορεύσεις για εμβολιασμένους – Ποια μέτρα παύουν να ισχύουν από σήμερα Σάββατο (19/2)

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται το Σάββατο (19/2), καθώς χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την Τετάρτη (16/2) νέα άρση περιοριστικών μέτρων, η οποία θα αφορά την όρθια διασκέδαση, τα γήπεδα και τη χωρητικότητα στις εξέδρες των γηπέδων, αλλά και τις σχολικές εκδρομές. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και σε λίγες ώρες ξεκινά η εφαρμογή τους.

Έτσι, οι πολίτες ετοιμάζονται να πάρουν μία «γεύση» από προ-κορωνοϊού εποχές, έστω κι αν αυτή θα είναι μικρή. Μάλιστα, σημαντική εξέλιξη αποτελεί και για τους φιλάθλους/οπαδούς η επιστροφή στα γήπεδα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η άρση των μέτρων θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους παραμένουν.

Χαλάρωση μέτρων: Τι θα ισχύει από τις 19 ΦεβρουαρίουThe Gorgeous Danube Delta in 4k – from Tulcea Romania00:03PreviousPlayNext00:11 / 03:07UnmuteFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox Player

Υπενθυμίζεται ότι, οι ειδικοί, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, έκαναν δεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης, εισηγήθηκαν:

  • την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης,
  • την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών,
  • την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και
  • την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Ακολούθως, τα όσα αποφασίστηκαν, ανακοινώθηκαν και από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρης.

Πλεύρης: Πάμε σε αποκλιμάκωση, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία

Μάλιστα, ο κ. Πλέυρης πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου τηλεοπτική παρέμβαση, μέσω της οποίας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας λόγω του κορωνοϊού, στη νέα χαλάρωση των μέτρων που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και στο πώς είναι η κατάσταση της υγείας του λόγω του ιού.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ξεκινούν από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός δήλωσε στην απογευματινή ενημερωτική εκπομπή του Mega πως «βάσει των μοντέλων που έχουμε, βλέπουμε μια σταθεροποίηση στους δείκτες», τονίζοντας πως οι δείκτες που εξετάζουν είναι εκείνος των εισαγωγών, που είναι σε «ένα θετικό ισοζύγιο», και εκείνος των διασωληνωμένων.

«Πολύ σκληρός είναι και ο δείκτης των θανάτων, αλλά οι θάνατοι ακολουθούν το κύμα της πίεσης που είχαμε δεχθεί στα τέλη του περασμένου έτους-αρχές του νέου, που κυριαρχούσε η Δέλτα. Αυτή όλη η εξίσωση, μαζί με την κουβέντα με τους ειδικούς, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δείχνει πως το επόμενο διάστημα πάμε σε μια αποκλιμάκωση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», προσέθεσε ο υπουργός Υγείας.

Κίνδυνος αναζωπύρωσης το φθινόπωρο και τον χειμώνα

«Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας υπήρχε πολύ μεγάλος προβληματισμός όλων των ειδικών από τις χώρες της ΕΕ, ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έντονη παρουσία του στα τέλη του έτους, όταν έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τις διακοπές του Πάσχα, εξήγησε πως «έχουμε δει τις εκπλήξεις του κορωνοϊού. Είμαστε συγκρατημένοι. Όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι πάμε σε μία κανονικότητα, αν η μετάλλαξη παραμείνει ως έχει».

Τέλος, για το ότι κόλλησε κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως «από το δωμάτιο δεν έχω βγει και ήρθε και η γυναίκα μου στο δωμάτιο, νοσεί κι εκείνη, είναι ασυμπτωματική. Προσπαθούμε τα παιδιά να παραμείνουν υγιή».

Επιστήμονες: Πάσχα στο χωριό με μάσκες -Θα τις πετάξουμε το καλοκαίρι

Την αισιοδοξία τους για την πορεία του κορωνοϊού εξέφρασαν οι ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι το καλοκαίρι θα έχουμε πετάξει και τις μάσκες. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε λίγους μήνες θα βάζουμε «τις μάσκες θαλάσσης». Όπως εξήγησε, «αν συνεχίσουμε με τους εμβολιασμούς, τότε είναι απίθανο να υπάρξει κάτι που θα τα ανατρέψει. Πρέπει να συμβεί κάτι απίστευτο όπως μια νέα μετάλλαξη, κάτι που απευχόμαστε».

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλό, στο χωριό, αλλά με μάσκες και προς το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά, μπορούν να βγουν και οι μάσκες».

Απάντηση