Πώς πρέπει να καταψύχουμε τα τρόφιμα

Η κατάψυξη μάς δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε φρέσκα τα υλικά εκτός εποχής, αλλά και όλα τα ευπαθή τρόφιμα.

Εάν κάποιος μας ρωτούσε ποια είναι η σωτήρια συσκευή της κουζίνας και η ανακάλυψη που άλλαξε τη δυνατότητα αποθήκευσης και διατήρησης τροφίμων, η απάντηση θα ήταν ομόφωνα μία: ο καταψύκτης και η κατάψυξη.
Σκεφθείτε ότι πριν από την ανακάλυψή τους μπορούσαμε να διατηρούμε τα τρόφιμα φρέσκα για πολύ λίγες ημέρες, διαφορετικά χρειάζονταν τούρσεμα, πάστωμα, κάπνισμα κ.λπ. Οπότε και η εποχικότητα στο μαγείρεμα ήταν σχεδόν μονόδρομος. Ας δούμε όμως πώς πρέπει να καταψύχουμε τα τρόφιμα.

 


 2377027028  6979226976  Γομάτι, Χαλκιδικής 


 

Πλένουμε, στεγνώνουμε, τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε τα ψάρια σε ένα σκεύος που περιέχει μια μικρή σχάρα αφού πρώτα τα καθαρίσουμε από τα εντόσθια, τα βράγχια και τα λέπια και ρίχνουμε πάγο από πάνω. Ο πάγος δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το ψάρι. Ετσι διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο μέχρι και δύο μέρες.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε την κατάψυξη μόνον όταν χρειάζεται. Γι’ αυτό προμηθευόμαστε τα τρόφιμα σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες από τις απαραίτητες. Αποψύχουμε κρέας και πουλερικά στο ψυγείο, στην ψύξη, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ο,τι και αν καταψύξουμε, είτε λαχανικά εποχής, είτε κρεατικά, είτε πουλερικά και ψάρια, μπορεί να παραμείνει ιδανικά μέχρι ένα τετράμηνο στην κατάψυξη.

Φτιάχνουμε ζωμούς κοτόπουλου ή ψαριού βράζοντας σε μια κατσαρόλα τα κόκαλα με κοτσάνια από μαϊντανό, σέλερι και διάφορα περισσεύματα από λαχανικά προσθέτοντας λίγο μπαχάρι ή κάποια μυρωδικά. Στη συνέχεια σουρώνουμε τον ζωμό και τον φυλάμε σε παγοκύστες στην κατάψυξη.

Τα προιόντα ζύμης είναι απάντηση για θρεπτικό, γρήγορο και σπιτικό φαγητό, που αγαπά όλη η οικογένεια. Τα φύλλα αποψύχονται πολύ γρήγορα και η γέμιση χρειάζεται λίγο χρόνο για να προετοιμαστεί σωστά.


To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επισκόπηση απορρήτου
ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.