Αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία απο το Ισραήλ: «Μην πηγαίνετε στην Κωνσταντινούπολη»

Οι Ισραηλινοί δεν θα πρέπει να επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Γαΐρ Λαπίντ, μετά τη δημοσίευση αναφορών ότι το Ισραήλ και η Τουρκία απέτρεψαν ιρανική τρομοκρατική επίθεση στην πόλη τον περασμένο μήνα.

Η απόπειρα επίθεσης εναντίον ισραηλινών τουριστών ήταν μία από τις πολλές που έγιναν από το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες, είπε ο Λαπίντ, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί οργανισμοί ασφαλείας, το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού προσπαθούν να σώσουν ισραηλινές ζωές.

«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις στοχεύουν σε Ισραηλινούς που πήγαν διακοπές» επεσήμανε ο Lapid. «Επιλέγουν σκόπιμα ισραηλινούς πολίτες προκειμένου να τούς απαγάγουν ή να τούς δολοφονήσουν. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Είναι ένας πραγματικός και άμεσος κίνδυνος».

Όπως είπε «καλούμε τους Ισραηλινούς να μην πετάξουν στην Κωνσταντινούπολη και, αν δεν είναι απαραίτητο, να μην πετάξουν στην Τουρκία». «Αν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό… Αν προγραμματίσατε πτήση προς την Κωνσταντινούπολη, ακυρώστε [την]».

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, o Λαπίντ δήλωσε ότι έχει πληροφορίες για Ιρανούς που προσπαθούν να βλάψουν τους Ισραηλινούς: «Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα τους φτάσει, όπου κι αν βρίσκονται».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ιρανικές τρομοκρατικές μονάδες στην Τουρκία με στόχο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων Ynet, και οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση λόγω τρομοκρατικών απειλών για τους Ισραηλινούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ενημέρωσαν τους τούρκους ομολόγους τους σχετικά με ένα ιρανικό δίκτυο που προτίθεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία και ζήτησαν τη βοήθειά τους για την αποτροπή τους.

Το Ιράν έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση από το Ισραήλ μετά τους μυστηριώδεις θανάτους αρκετών αξιωματικών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν προ ημερών πράκτορες που εργάζονταν για το IRGC.

Οι προειδοποιήσεις στην Τουρκία έρχονται εν μέσω αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Ισραήλ τον περασμένο μήνα, η πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και 15 χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις 25 Μαΐου: «Αναμένουμε ότι περισσότεροι Ισραηλινοί τουρίστες θα έρθουν στις διάφορες πόλεις της Τουρκίας».

Ωστόσο, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν έχουν επηρεάσει τα τουριστικά σχέδια της Τουρκίας, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη από την πανδημία και για την άμβλυνση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: