Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

Η μωβ μέδουσα έχει προκαλέσει προβληματισμό σε μια χρονιά που αναμένεται μεγάλο κύμα τουριστών στην Ελλάδα. Οι περιοχές με μωβ μέδουσες το Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς ολοένα και περισσότεροι λουόμενοι πήγαν για μπάνιο. Εδώ και αρκετές ημέρες οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο είδος έχει εξαπλωθεί, παραμένει στα βαθιά και ανάλογα με τα ρεύματα και τη φορά των ανέμων βγαίνουν σε παραλίες.

Οι θαλάσσιες χελώνες τρέφονται και με μέδουσες βοηθώντας στην εξισορρόπηση του οικοσυστήματος του μεσογειακού βυθού.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αναφορές για Έλληνες ψαράδες που κατά καιρούς σκοτώνουν τις χελώνες για να μην τρώνε το αλίευμά τους. Αυτό το γεγονός έχει διαταρράξει την ισορροπία των οικοσυστημάτων, καθώς έχει μειώσει τον αριθμό των χελωνών στα νερά των ελληνικών πελάγων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μωβ μέδουσες αφού ο θηρευτής τους δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για αυτές και την αναπαραγωγή τους.

Πρόσφατα, η οργάνωση Naxos island wildlife protection αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το περσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), θυμηθήκαμε τον Μάριο, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου, που μέσα σε μισή ώρα καταβρόχθισε πάνω από 100 μέδουσες» αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: