Και δεύτερο τροπικό λεοντόψαρο εντοπίστηκε στη Χαλκιδική

Για δεύτερη φορά ένα λεοντόψαρο εντοπίστηκε σε λιμάνι της Χαλκιδικής. «Συνελήφθη» φωτογραφικά όπως και το πρώτο από τον φακό του υποβρύχιου φωτογράφου, Νικόλα Σαμαρά.

Αυτή τη φορά όπως αναφέρει στο GRTimes ο Νικόλας Σαμαράς, το λεοντόψαρο εντοπίστηκε στη Σιθωνία και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πόρτο Κουφό. «Δε νομίζω ότι πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο υπό την έννοια ότι τα ψάρια που παρατηρούνται είναι διάσπαρτα και δεν υπάρχει μεγάλος πληθυσμός σε κάποιο σημείο που να αποδεικνύει ότι κάτι συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση πάντως η παρουσία του στις θάλασσες μας γίνεται πιο συχνή».

Ο Νικόλας Σαμαράς ήταν ο πρώτος που εντόπισε και φωτογράφισε τον περασμένο Απρίλιο το τροπικό λεοντόψαρο τονίζοντας τότε σε ανάρτησή του πως «και αναρωτιόμουν πότε θα «σκοντάψω» πάνω σε αυτό το ψάρι. Είναι πολύ περίεργο το συναίσθημα να το βλέπεις στην «αυλή» σου, ενώ έχεις συνηθίσει να το συναντάς σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. Παρ’ όλα αυτά η συνάντηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εκπληκτική, όσο αντιφατικό κι αν είναι να συναντάς ένα τροπικό ψάρι σε ένα μεσογειακό τοπίο».

Πού βρέθηκε πρώτη φορά λεοντόψαρο

Το συγκεκριμένο είδος, ήδη έχει εντοπιστεί σε ύφαλους της Καραϊβικής γεγονός που συνιστά την πρώτη περίπτωση λεοντόψαρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, ωστόσο η ύπαρξη του τεκμηριώθηκε μόλις πριν από οκτώ χρόνια. Η πρώτη επίσημη καταγραφή του στην Ελλάδα, έγινε μόλις πριν από δύο χρόνια στη Νότια Κρήτη, ωστόσο πλέον έχει κάνει την εμφάνισή του και στη Βόρεια Ελλάδα και στις ακτές της Χαλκιδικής.

Στην ανάρτησή του από τη δεύτερη φωτογράφηση ο Νικόλας Σαμαράς σημειώνει πως «η δεύτερη συνάντηση μου με ένα λεοντόψαρο στη χερσόνησο της Χαλκιδικής είναι γεγονός! Πριν από λίγους μήνες είχα συναντήσει ένα στη χερσόνησο «Κασσανδρείας», αυτή τη φορά συνάντησα στη χερσόνησο της «Σιθωνίας». Δεν φαίνεται σοβαρός λόγος ανησυχίας για το τοπικό περιβάλλον προς το παρόν, αλλά το μέλλον θα δείξει. Μέχρι, τότε τα λεοντόψαρα εξακολουθούν να αποτελούν ένα εξαιρετικό θέμα για φωτογραφία».

Όπως σημειώνει δε στο GRTimes, πλέον «περιμένω την τρίτη μας συνάντηση, διότι πάντα είναι εντυπωσιακό θέαμα για φωτογραφία. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε με έναν σύλλογο στο λιμάνι του Πόρτο Κουφό προκειμένου να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η περιοχή εκεί από άποψη σκουπιδιών και να καθαρίσουμε. Το εντόπισα και όπως ήταν φυσικό δεν έχασα την ευκαιρία να το φωτογραφίσω».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: