«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ:ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΚΑΒ ΣΤΗ ΣΑΡΤΗ»

Κοινοβουλευτική Αναφορά στη Βουλή με αίτημα την παρουσίαμόνιμου αγροτικού γιατρού  στο Ιατρείο της Σάρτης , καθώς και κινητής μονάδας ΕΚΑΒ στην περιοχή κατέθεσε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας ανέφερε, πως η Σάρτη έχει χίλιους μόνιμους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Σιθωνία, με 20.000 ημερήσιους επισκέπτες το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με την Επιστολή των κατοίκων της Σάρτης, εδώ και δυόμιση χρόνια (από την έναρξη δηλαδή της πανδημίας), δεν υπάρχει μόνιμος αγροτικός γιατρός.

Παράλληλα ο κ. Πάνας σημειώνει πως η Σάρτη βρίσκεται μακριά από νοσοκομειακές ή ιατρικές μονάδες και όπως αναφέρουν οι κάτοικοί της, τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά, τα οποία εξαιτίας έλλειψης άμεσης ιατρικής παρέμβασης και καθυστερημένης προσέλευσης του ΕΚΑΒ, απειλήθηκε η υγεία και τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή, τόσο μονίμων κατοίκων όσο και επισκεπτών.

Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά : « Η παρέμβασή μου είναι συνέχεια των παρεμβάσεων που καταθέτω στη Βουλή, αλλά και των πρωτοβουλιών μου προς τους αρμόδιους φορείς, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στη Χαλκιδική. Ζήτω για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο Υγείας, να καλύψει άμεσα το αίτημα των κατοίκων της Σάρτης για μόνιμο ιατρό και να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί για την ευρύτερη περιοχή κινητή Μονάδα ΕΚΑΒ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο  των μόνιμων κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της ».

To ακριβές κείμενο της ΑΝΑΦΟΡΑΣ του Βουλευτή έχει ως εξής :

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

Βουλευτής Χαλκιδικής – ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

                                                                                                                                                 28-09-2022

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής

Για τον Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη Θάνο

ΘΕΜΑ : «Παρουσία μόνιμου αγροτικού γιατρού στο Ιατρείο της Σάρτης Χαλκιδικής -Κινητή Μονάδα ΕΚΑΒ στην περιοχή».

Κύριε Υπουργέ

Σας προωθώ την με ημερομηνία 27-09-2022 επιστολή της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΑΡΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ με την οποία αιτούνται μόνιμο αγροτικό ιατρό στο Ιατρείο της περιοχής, καθώς και κινητή μονάδα ΕΚΑΒ.

Στην Επιστολή τους τονίζουν, πως η Σάρτη Χαλκιδικής έχει χίλιους μόνιμους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Σιθωνία, με 20.000 ημερήσιους επισκέπτες το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, εδώ και δυόμιση χρόνια (από την έναρξη δηλαδή της πανδημίας),όπως αναφέρουν δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός.

Τονίζουν μάλιστα, πως το φετινό καλοκαίρι ιατρός παρουσιάστηκε στη Σάρτη 3 φορές συνολικά, ενώ από  το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου έχουν πληροφορηθεί, ότι θα σταλεί ιατρός τις επόμενες μέρες, δυο φορές την εβδομάδα για λίγες ώρες  για  συνταγογραφήσεις των φαρμάκων, χωρίς να καλύπτονται οι υπάρχουσες ανάγκες τους.

Παράλληλα σημειώνουν, πως η Σάρτη βρίσκεται μακριά από νοσοκομειακές ή ιατρικές μονάδες γεγονός που καθιστά καταφανή την ανάγκη παρουσίας, τόσο μόνιμου ιατρού, όσο και κινητής μονάδας ΕΚΑΒ και αναφέρουν, πως τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά, τα οποία εξαιτίας έλλειψης άμεσης ιατρικής παρέμβασης και καθυστερημένης προσέλευσης του ΕΚΑΒ, απείλησαν την υγεία και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή, τόσο μονίμων κατοίκων όσο και επισκεπτών.

Παρακαλούμε άμεσα για τις δικές σας άμεσες ενέργειες και για την ενημέρωσή μας ως προς αυτές.

                                                                                                                     Ο αναφέρων Βουλευτής                                                                                                                                                                                                                    Πάνας Απόστολος

Απάντηση