Κωστής Χατζηδάκης: Ο Θανάσης Σιδέρης (στη φωτογραφία μαζί μου) έχασε πλήρως την όρασή του σε εργατικό ατύχημα όταν ήταν 24 ετών!

Πριν περίπου 10 χρόνια. Τον συνάντησα πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο, καθώς ήταν ο σχεδιαστής του συστήματος για προσβάσιμα σούπερ μάρκετ στους συνανθρώπους μας με οπτική αναπηρία, στο σούπερ μάρκετ Μασούτης.

Τον συνάντησα ξανά προχθές. Ήρθε στο γραφείο βοηθούμενος από το σκύλο-οδηγό του. Ήταν μια συνάντηση που θα θυμάμαι πάντοτε! Όχι μόνο διότι κάθε συνάντηση με άτομα με αναπηρίες είναι ξεχωριστή καθώς μας υπογραμμίζει τον καθημερινό τους αγώνα, αλλά και τα πραγματικά σοβαρά προβλήματα της ζωής. Αλλά κυρίως διότι ο Θανάσης είναι ένας δυνατός άνθρωπος που νικάει κάθε μέρα στον αγώνα της ζωής!

Μου μίλησε για το φοβερό ατύχημά του. Για τα 13 χειρουργεία που έκανε χωρίς, ουσιαστικά, αποτέλεσμα για την όρασή του. Για τη ζωή με φως και χωρίς φως. Για τη μεγάλη ψυχολογική μάχη που είχε να δώσει για να μείνει όρθιος. Για τις σπουδές που αποφάσισε να κάνει, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μετά από το ατύχημα. Για τη συνέχιση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του στην ίδια εταιρεία, με τηλεργασία πλέον. Για το ότι έχει γίνει πια «εκπαιδευτής ενηλίκων». Για τις επιπλέον σπουδές που ξεκινάει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Για την επανεκκίνηση της προσωπικής του ζωής, με μια κοπέλα με την οποίαν αλληλοστηρίζονται στα βήματα της ζωής τους!

Η ζωή του Θανάση θα μπορούσε να είναι κινηματογραφική ταινία. Είναι όμως πραγματική ζωή! Δεν μπορούν να τα καταφέρουν το ίδιο όλοι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες. Οι δυσκολίες της ζωής τους είναι πολύ μεγάλες. Ο Θανάσης Σιδέρης στέλνει ένα μήνυμα δύναμης σε όλους αυτούς. Και πάνω απ’ όλα δίνει ένα μάθημα ζωής σε όλους εμάς!

Συγκινήθηκα και συγκλονίστηκα από αυτή τη συνάντηση. Σ’ αυτό το δύσκολο, σ´ όλες τις χώρες υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μπορείς να παλεύεις με μια σειρά μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Έρχεσαι όμως σε επαφή και με ανθρώπους σαν τον Θανάση Σιδέρη και τις ιστορίες τους. Και αυτό σου υπενθυμίζει την ανθρώπινη διάσταση της πολιτικής. Και υπογραμμίζει ότι η πολιτική πρέπει να είναι ανθρωπιά και η ανθρωπιά προϋπόθεση για την πολιτική!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: