Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης – Μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία

Κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα θα βοηθηθεί από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες, δήλωσε κατά την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ.

Όσον αφορά την τιμή του ρεύματος ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει έναν τρόπο στήριξης των τιμών που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας, σημειώνοντας πως ο σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Όπως είπε «τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων αλλά σας περιγράφω γενικό πλαίσιο που θα αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Σε κάθε περίπτωση, κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει σημαντική στήριξη».

Video of the Day

Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας σε έναν πίνακα που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του ’22.

Επίδομα θέρμανσης και παρέμβαση στην «αντλία»

Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες σχετικά με τα καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως «έρχεται» διπλή παρέμβαση, με επέκταση του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα «επιχειρηθεί» μια «παρέμβαση στην αντλία», με στόχο τη μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης και την ενθάρρυνση της αλλαγής τρόπου θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Να θυμίσουμε πως χθες ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε διεύρυνση των κριτηρίων και του συνολικού κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης, μέτρο που αφορά περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Παράλληλα, προβλέπεται διπλασιασμός του επιδόματος για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης.

Όπως δήλωσε, παράλληλα, θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου για να μην φτάσει η τιμή της αγοράς σήμερα στον τελικό καταναλωτή.

Τι σημαίνει η «παρέμβαση στην αντλία»

«Η παρέμβαση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους μπορεί να γίνει είτε αποφασίζοντας τη μείωση του φόρου, είτε με οριζόντια μείωση της τιμής στο ξεκίνημά της από το διυλιστήριο όπως γίνεται με το πετρέλαιο κίνησης. Οτιδήποτε από τα δύο, οδηγεί προς την ίδια κατεύθυνση και θα είναι σίγουρα θετικό για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής προς τον καταναλωτή ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης» εξηγεί στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Η πρόταση της Ελλάδας και οι αποφάσεις τις ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, ωστόσο, πως «προσβλέπουμε και στις αποφάσεις της ΕΕ για την ενέργεια» και επανέλαβε πως «επιδιώκουμε πλαφόν γενικά στην τιμή του φυσικού αερίου».

«Εισηγηθήκαμε εδώ και 7 μήνες επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου, όχι μόνο πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο» σημείωσε και πρόσθεσε πως η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας παρεμφερή με που ήδη έχουμε εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος ως προς την διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής και έχουμε ήδη ανακτήσει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στους δύο μήνες που λειτουργεί ο ελληνικός μηχανισμός», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε πως στόχος είναι το «αυτονόητο», να γίνει ανάκτηση τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και να χρησιμοποιηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και μαζί με μία στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό να κρατηθούν χαμηλές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Απάντηση