Βενζίνη: Στο «κατώφλι» η υποχώρηση στην τιμή της

ι «χωρίς φρένο» αυξήσεις στα καύσιμα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της μη επιβολής πλαφόν από την κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων, «έδωσαν» στην Ελλάδα την πρώτη θέση στον εν λόγω τομέα ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, φαίνεται πως θα υπάρξει υποχώρηση στην τιμή της βενζίνης το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, παράγοντες της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς υποστηρίζουν πως από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ από τα «Νέα», θα φανούν μειώσεις στις τιμές της βενζίνης. Και πράγματι οι τιμές των διυλιστηρίων υποχωρούν από την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατανάλωση της βενζίνης υποχωρεί στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Αναφορικά με την Ελλάδα, από τον περασμένο Ιούλιο η ζήτηση υποχωρεί κατά περίπου 10% κάθε μήνα έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος. Οπότε η εξήγηση δίνεται μάλλον σε κερδοσκοπικά παιχνίδια των traders στις χρηματιστηριακές αγορές των καύσιμων.

Πότε θα «πέσει» η τιμή της βενζίνης

Όμως λόγω της ιδιομορφίας της ελληνικής αγοράς να τιμολογεί με τετραήμερη καθυστέρηση οι μειώσεις στην αντλία θα αρχίσουν να αποτυπώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

ADVERTISING

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων διαμορφώθηκε στις 10 Νοεμβρίου στα 2,115 ευρώ ανά λίτρο.

Και σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου (2,037 ευρώ ανά λίτρο) η μέση αύξηση είναι 0,078 ευρώ ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή ήταν στα 2,095 ευρώ ανά λίτρο, όταν στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν στα 2,109 ευρώ ανά λίτρο.

Καταγράφηκε δηλαδή μία μείωση της τάξης των 0,014 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι έπειτα από πολλούς μήνες το ντίζελ είναι φθηνότερο σε σχέση με την αμόλυβδη.

Η Ελλάδα, όμως, διατηρεί το μεγάλο ρεκόρ ως μιας από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη. Για την ακρίβεια κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με την υψηλότερη τιμή. Στις 7 Νοεμβρίου με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αμόλυβδη στη χώρα μας ήταν στα 2,094 ευρώ ανά λίτρο, με τη Δανία να είναι στην πρώτη θέση με 2,115. Την πανάκριβη τετράδα της βενζίνης συμπληρώνουν η Φινλανδία που έρχεται τρίτη με 2,046 ευρώ ανά λίτρο και η Ολλανδία στην τέταρτη θέση με 2,029 ευρώ ανά λίτρο.

Η πρωτιά της Ελλάδας ως προς το ύψος της τιμής της βενζίνης αποδίδεται στη μεγάλη φορολόγηση του προϊόντος. Οι φόροι αντιστοιχούν στο 54% της τελικής τιμής του προϊόντος.

Απάντηση