Εξελίξεις για την αρκούδα που αναστατώνει τη Χαλκιδική – Αναφορές για επιστροφή στον Ταξιάρχη

Θέμα ωρών είναι η σύσταση Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για τη διαχείριση του ζητήματος της εμφάνισης αρκούδας στην ορεινή Χαλκιδική -σε Ταξιάρχη, Πολύγυρο, Βράσταμα και Βάβδο-, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση των κατοίκων, ενώ έχουν σημειωθεί καταστροφές σε μελίσσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, οι υπάλληλοι του δασαρχείου της περιοχής βρίσκονται σε επικοινωνία και λαμβάνουν γνώση από τους συναδέλφους τους σε Φλώρινα και Γρεβενά, οι οποίοι είναι ειδικευμένοι στην άγρια ζωή, καθώς εκεί οι θεάσεις αρκούδων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Στην περιοχή όπου σημειώνεται έντονη κινητικότητα του ζώου έχουν τοποθετηθεί κάμερες, ενώ υπάλληλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» έχει λάβει γενετικό υλικό.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές, τη συνδρομή των περιβαλλοντικών οργανώσεων Αρκτούρος και Καλλιστώ και υπό τις οδηγίες του ΥΠΕΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ, γίνεται από κοινού προσπάθεια για τη διαχείριση του ζητήματος, επισήμανε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Νικήτας Φραγκισκάκης, προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Δεν έχει παρουσιαστεί έως τώρα στην περιοχή κάτι παρόμοιο. Η παρουσία της αρκούδας μάς αποδεικνύει την αλλαγή της άγριας ζωής. Δίνουμε οδηγίες στους κατοίκους και τους συνιστούμε να είναι ψύχραιμοι για να μη συμβεί κάποιο ατυχές γεγονός», είπε στη Greenagenda.gr ο κ. Φραγκισκάκης και πρόσθεσε: «Εάν δεν μπορέσουμε να την απομακρύνουμε, ίσως με τη συνδρομή των περιβαλλοντικών οργανώσεων να υπνωτίσουμε το ζώο και να το μεταφέρουμε στον βιότοπό του».

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει επίσπευση των διαδικασιών για την απομάκρυνση της αρκούδας. Όπως λένε, έχουν χάσει τον ύπνο τους και προστατεύουν τις περιουσίες τους, ενώ έχουν προχωρήσει στη δημιουργία μιας περιμετρικής ζώνης, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι το ζώο έχει επιστρέψει στην ευρύτερη περιοχή του Ταξιάρχη και πως, μάλιστα, «χτύπησε» ξανά μελίσσια που είχε καταστρέψει όταν πρωτοεμφανίστηκε.

Ο παθών μελισσοκόμος, όπως καταγγέλλει, ανάρτησε και σχετικό βίντεο όπου αποτυπώνεται τα ίχνη από τα πέλματα της αρκούδας στο έδαφος:

Απάντηση