Χαλκιδική: Αρκούδα κυκλοφορεί ελεύθερη και καταστρέφει τα μελίσσια

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» επιχειρεί να ανακόψει τη συνήθεια μιας αρκούδας να τρώει μέλι σπάζοντας κυψέλες παραγωγών στη Χαλκιδική.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» ξεκινά με ενημερωτικές συναντήσεις στην περιοχή. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι η ηλεκτροφόρα περίφραξη που συγκαταλέγεται στα μέτρα που έχει προτείνει η οργάνωση, λειτούργησε αποτελεσματικά σε μελισσοπαραγωγό και η αρκούδα πέρασε και δεν ακούμπησε τα μελίσσια του, όπως προέκυψε από αυτοψία μελών της «Καλλιστώ».

«Όταν πλησιάζει μια αρκούδα σε περιοχή όπου έχει φαγητό, ανιχνεύει πρώτα μυρίζοντας τον χώρο. Ακουμπώντας, λοιπόν, την υγρή μύτη της στα ηλεκτροφόρα σύρματα, τη χτυπάει ρεύμα χαμηλής τάσης και την απομακρύνει», εξηγεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Γιώργος Θεοδωρίδης.

Αναστάτωση στη Χαλκιδική: Αρκούδα σπάει συνεχώς κυψέλες και τρώει το μέλι
 Φωτ.: ΑΠΕ
Χαλκιδική: Μέτρα αποτροπής για αρκούδα που έχει αναστατώσει τους μελισσοπαραγωγούς
 Φωτ.: ΑΠΕ

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ», το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί εμφανίσεις αρκούδας σε περιοχές της Χαλκιδικής προξενώντας ζημιές σε μελισσοκομικές μονάδες και ανησυχία στους κατοίκους. Η επανεμφάνιση του είδους σε περιοχές όπου είχε εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες είναι ένα φυσικό φαινόμενο με αργή εξέλιξη και αφορά μεμονωμένα άτομα σε διασπορά. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η περίπτωση της Χαλκιδικής είναι πιθανόν να συνδέεται με ένα φαινόμενο επαναποίκησης που έχει ξεκινήσει από το 2020 από το ορεινό σύμπλεγμα Βροντούς-Λαϊλιά- Μενοικίου προς την οροσειρά Κρουσίων-Βερτίσκου-Κερδυλίων και έναν φυσικό διάδρομο προς Βόρεια Χαλκιδική μέσω των στενών της Ρεντίνας.

Χαλκιδική: Μέτρα αποτροπής για αρκούδα που έχει αναστατώσει τους μελισσοπαραγωγούς
 Φωτ.: ΑΠΕ

Παρών, από τις πρώτες μέρες, στην περιοχή είναι συνεργάτης της οργάνωσης «Καλλιστώ», ο οποίος τοποθέτησε αυτόματες κάμερες, συνέλεξε γενετικό υλικό (τρίχες του ζώου) και άλλα βιοδηλωτικά ίχνη και ενημέρωσε κατοίκους και φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το περιστατικό, να αποφευχθούν ζημιές σε παραγωγούς και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, χωρίς να εξοντωθεί το ζώο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» υπενθυμίζει άλλωστε ότι η μόνη ορθή διαχείριση του φαινόμενου είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την αλληλεπίδραση αρκούδας-ανθρώπου, που έχει υιοθετηθεί ήδη από το 2014 από την Πολιτεία με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ αριθμ. 104180/433). Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο επικαλέστηκαν από την οργάνωση απαντώντας σε πρόταση που έγινε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, για τη σύλληψη και μεταφορά του ζώου σε κάποια από τις περιοχές από όπου είναι πιθανόν να έχει προέλθει. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της «Καλλιστώ», «μια τέτοια ενέργεια μπορεί να γίνει μόνο αφού προηγηθούν άλλα βήματα όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο για την αλληλεπίδραση αρκούδας-ανθρώπου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Απάντηση