Γεωργιάδης: «Μακρινή» η συζήτηση για τριετίες και εθνική συλλογική σύμβαση

Με την επίτευξη της μείωσης του ετήσιου ρυθμού ανεργίας κάτω από το 10% θα μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για την εφαρμογή των τριετιών και των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, δήλωσε  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Απογευματινή της Κυριακής.

Όπως ανέφερε, «η μείωση της ανεργίας θα βοηθήσει την οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία, την κοινωνία, αλλά, πέφτοντας κάτω από το όριο του 10%, θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε για επαναφορά δικαιωμάτων που χάθηκαν μέσα στα μνημόνια».

Να σημειωθεί ότι ο όρος για μείωση της ανεργίας κάτω του 10% για να επανέλθουν οι τριετίες είναι γνωστός, ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον χρησιμοποίησε προεκλογικά αφήνοντας να φανεί πως μία τέτοια μείωση είναι πιθανή. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι η μείωση της ανεργίας κάτω του 10% δεν είναι κοντινό σενάριο, αφού, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. κυμαίνεται σταθερά άνω του 11%.

Τι είναι οι τριετίες

Οι τριετίες ουσιαστικά είναι ένα «επίδομα» προϋπηρεσίας, το οποίο δίνεται με τη μορφή αύξησης σε όποιον συμπληρώνει τρία χρόνια προϋπηρεσίας, σε οποιονδήποτε εργοδότη και ειδικότητα. Να σημειωθεί ότι οι τριετίες δεν «μηδενίζουν» στην περίπτωση αλλαγής εργοδότη. 

Η αύξηση υπολογίζεται στο 10% του κατώτατου μισθού και δύναται να γίνει έως τρεις φορές στην καριέρα του εργαζομένου. Δηλαδή μια αύξηση στην πρώτη τριετία, μία δεύτερη αύξηση στα έξι χρόνια και μια τρίτη αύξηση στην τρίτη τριετία. 

Ανεργία άνω του 10% και έλλειψη εργατών

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης αναλύει τον σχεδιασμό του υπουργείου για την κινητικότητα των εργατών γης ανά την Ελλάδα, αλλά και για τις μετακλήσεις εργατικού δυναμικού μόνο εκεί που είναι αδύνατον να καλυφθούν οι εργασίες από την εγχώρια προσφορά εργασίας.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε: «Θα κάνουμε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ώστε να δούμε, αν θα μπορούσαμε με κάποια κίνητρα να αυξήσουμε την απασχόληση σε αυτές τις δουλειές σε συμπατριώτες μας, ώστε ταυτόχρονα να μειώσουμε την ανεργία στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς στα 1.500 ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης απαντά: «Όσο έρχονται στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις και όσο μεγεθύνεται η οικονομία, θα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στην αγορά εργασίας για εξεύρεση νέων εργαζομένων. Όσο το έλλειμμα μισθωτής εργασίας μεγαλώνει τόσο θα αυξάνεται η αξία της μισθωτής εργασίας. Δεν χρειάζεται να δώσει κίνητρα η κυβέρνηση, χρειάζεται να φέρει περισσότερες επενδύσεις».

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμα ότι μεγάλη πρόκληση είναι η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για την πάταξη της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας.

Ερωτηθείς για τη διάταξη του επικείμενου νομοσχεδίου που αφορά τους ασφαλισμένους που είναι στη φάση της συνταξιοδότησης, αλλά έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι θα αυξηθεί το όριο της οφειλής που έχει κάποιος ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, για να βγάλει σύνταξη, από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ, με παράλληλα περιουσιακά κριτήρια και άρση τραπεζικού απορρήτου.

Απάντηση