ΚΟΚ: Μέχρι ποια ηλικία είναι υποχρεωτικό το καθισματάκι για παιδιά στο αυτοκίνητο

Όσο και αν τα μικρά παιδιά αγωνιούν να λυθούν από τα παιδικά τους καθίσματα, αυτό για να γίνει πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις για να μην υπάρξει θέμα με την ασφάλειά τους.

Τα μικρά παιδιά νιώθουν άβολα και δεσμεύονται μέσα στα ειδικά καθίσματα των αυτοκινήτων, γεγονός που τα κάνει να δυσανασχετούν και να αναζητούν την… ελευθερία τους. Ωστόσο το παιδικό κάθισμα είναι, πέρα από υποχρεωτικό και αναγκαίο για την ασφάλεια των μικρών παιδιών.Unmute

Αρκετά όμως είναι τα παιδιά που θέλουν από νωρίς να καθίσουν στο αυτοκίνητο σαν μεγάλοι, όπως ισχυρίζονται, ακόμα και αν δεν ξεπερνούν τα επτά έτη, όπως μαρτυρούν κάποιες έρευνες. Κάτι που δεν επιτρέπεται να γίνει, καθώς οι ζώνες του αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν το σωματότυπο των μικρών σε ύψος και βάρος μικρών παιδιών.

child car seat

Παιδικό κάθισμα και ασφάλεια

Μέχρι ποια ηλικία όμως πρέπει να παραμένουν δεμένα στα ειδικά καθίσματα; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η χρήση παιδικών καθισμάτων στην Ευρώπη είναι υποχρεωτική μέχρι το 12 έτος ηλικίας ή έως και τα 150 εκατοστά ύψους και πάνω από 36 κιλά βάρους. Αγοράζοντας κάθισμα θα πρέπει να προσέξετε έτσι ώστε αυτά να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιθεωρήσετε και εσείς αν το παιδί σας μπορεί να καθίσει σωστά στο κάθισμα του αυτοκινήτου, όταν έρθει η στιγμή να «αφήσει» το παιδικό κάθισμα.

child car seat

Παιδικό κάθισμα και ασφάλεια

Σημαντικό είναι να ακουμπάει ολόκληρη η πλάτη του στο κάθισμα, όπως εξάλλου και οι γοφοί του, έτσι ώστε η ζώνη να αγκαλιάζει το σώμα σωστά.

Σ΄ αυτή τη στάση θα πρέπει τα γόνατα να είναι έξω από άκρη του καθίσματος και να μην ανασηκώνονται τα πόδια του παιδιού.

Επίσης, σημαντικό είναι να ελέγξουμε αν η ζώνη είναι σωστά τοποθετημένη στην πλάτη του παιδιού και δεν του «κόβει» το λαιμό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το παιδί να ξαπλώνει στο κάθισμα ή να βγάζει τη ζώνη από το στήθος του, περνώντας την πίσω από την πλάτη, γιατί τότε δεν το συγκρατεί σωστά σε περίπτωση ατυχήματος.

child car seat

Παιδικό κάθισμα και ασφάλεια

Απάντηση