Γεωργιάδης: Οι εργαζόμενοι θα τσακώνονται ποιος θα δουλέψει Κυριακή

Στα εργοστάσια που θα εφαρμοστεί η κυριακάτικη απασχόληση οι εργαζόμενοι «θα τσακώνονται ποιος θα πάει την Κυριακή γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να αυξήσει τα εισοδήματά του», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη δυνατότητα κυριακάτικης απασχόλησης εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους που καθιερώθηκε με τον νέο εργασιακό νόμο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων. Θεσμοθετούμε παραδείγματος χάριν σε κάποιους κλάδους της βιομηχανίας να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και την Κυριακή. Όποιος το κάνει θα πληρώνεται το ημερομίσθιό του συν 115%. Αν σήμερα που μιλάμε κάποιος δουλέψει εκτάκτως την Κυριακή παίρνει συν 75%, ενώ με το νέο νόμο θα παίρνει σύνολο 115%. Ξέρετε τι θα γίνει στα εργοστάσια αυτά; Είναι τόσο απλό.»

Για την ισπανίδα υπουργό Εργασίας και το οκτάωρο

Σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας της Ισπανίας για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η κυρία Ντίαζ είναι η νέα αρχηγός του κόμματος ‘’Podemos’’. Θεωρείται η νέα ‘’Σιδηρά Κυρία’’ της αριστεράς. Άρα, είναι λογικό να έχουμε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Ας κοιτάξει η κυρία Ντίαζ την Ισπανία και την ανεργία που έχει εκεί, η οποία έχει περάσει την Ελλάδα, και ας αφήσει εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας εδώ. Ο καθένας κυβερνάει τη χώρα του, δεν χρειάζεται οι Υπουργοί στην Ευρώπη να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Αλλά αν πραγματικά η κυρία Ντίαζ θέλει μία συζήτηση επί των εργασιακών, την προκαλώ. Εγώ πάω και σε Ισπανικό μέσο να κάνω την κουβέντα μαζί της και ας μην ξέρω Ισπανικά.»

Για τα δημοσιεύματα περί καταπάτησης του οκτάωρου, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «δεν έχει αλλάξει κανένα οκτάωρο. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι στην Ευρωπαϊκή οδηγία ορίζεται ότι είναι δικαίωμα του εργαζόμενου όταν τελειώσει τη δουλειά του στον κύριο εργοδότη του, εάν το επιθυμεί, να κάνει σύμβαση και με άλλον εργοδότη, και δεν έχει δικαίωμα ο κύριος εργοδότης να τον εμποδίσει. Αυτό λέει η οδηγία. Αυτό που θεσμοθετήσαμε, στην οδηγία είναι γραμμένο ως δικαίωμα του εργαζομένου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως δεκατριάωρο.»

«Δεν μπορεί ο εργοδότης καταχρηστικά να χρησιμοποιήσει αυτό το νόμο για να αποφύγει την πληρωμή υπερωριών. Το έχουμε προβλέψει στην αιτιολογική έκθεση και θα βγει και ειδική εγκύκλιος. Οποιαδήποτε συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε τρόπο εταιρία, απαγορεύεται. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να ελέγξει αν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενη η επιχείρηση, δηλαδή αν έχει συστέγαση, αν έχει ένα ίδιο μέλος, αν είναι ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος κλπ. Αυτά τα ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας με την «ΕΡΓΑΝΗ». Ο έλεγχος γίνεται αυτόματα, ηλεκτρονικά. Ακόμα και αν είναι σε διαφορετικούς χώρους, στον ίδιο όμιλο απαγορεύεται», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Για τις συντάξεις και τις τριετίες

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι ο τρόπος πληρωμής των συντάξεων του ΕΦΚΑ επιστρέφει στο προ Covid καθεστώς, ενώ για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σημείωσε ότι «έχουμε ετοιμάσει με τον κύριο Τσακλόγλου κάποιες διατάξεις που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε κατ’ απονομήν αυτόματα χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Εάν προλάβουμε θα το κάνουμε μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως και πάνω από τις μισές επικουρικές θα έχουν εξοφληθεί.»

Για τον χρόνο έκδοσης των συντάξεων ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «εάν κάποιος έχει ένα ταμείο, η σύνταξη του βγαίνει πολύ γρήγορα, εντός 30 ημερών. Εάν πάλι κάποιος έχει παράλληλο ταμείο, το ΄80, το ΄90, ο υπάλληλος που θα σου βγάλει τη σύνταξη θα πρέπει να πάει σε μία αποθήκη, που δεν είναι μία στην Ελλάδα, είναι διάφορες, να βρει τα έγχαρτα των ενσήμων, να τα αθροίσει με το κομπιουτεράκι, να υπολογίσει το ποσοστό αναπλήρωσης από τα ένσημα του ΄80, του ΄90, των αρχών του 2000, γιατί τα αρχεία είναι ηλεκτρονικά από το 2013 και μετά από τον Βρούτση, πιο πριν είναι όλα έγχαρτα. Δηλαδή δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουμε, είναι δύσκολο.»

Τόνισε ότι το ξεπάγωμα των τριετιών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ γιατί σε μια τέτοια περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου όσοι είχαν προσληφθεί από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριου του 2024 θα έπρεπε να λάβουν 30% αύξηση.

Για την εκλογή Κασσελάκη

Τέλος, σχολιάζοντας την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Νέα Δημοκρατία πρώτον, δεν υποτιμά κανέναν πολιτικό της αντίπαλο, άρα ούτε και τον κύριο Κασσελάκη. Η ΝΔ δεν έχει καμία αλαζονεία που σημαίνει ότι δεν θεωρούμε πως όσοι μας ψήφισαν τις περασμένες εκλογές έχουν κάνει μαζί μας κάποιο συμβόλαιο αποκλειστικότητας ψήφου. Αγώνας είναι να τους πείσουμε ότι έκαναν καλή επιλογή και ότι κάνουμε τη δουλειά μας.  Και αυτό τον αγώνα θα συνεχίσουμε. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχθώ, είναι ταλαντούχος.  Βέβαια η εκλογή του, δεν σας κρύβω ότι μου έχει δημιουργήσει πολλές απορίες τελικά για τα πραγματικά πιστεύω των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.»

Απάντηση