Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια; Διπλάσιες οι πιθανότητες αυτής της ψυχικής διαταραχής
Γενικό δείκτη καλής υγείας αποτελεί ο ύπνος, ένας παράγοντας καθοριστικός για την αναδόμηση και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Πλήθος μελετών έχει αναδείξει τη σημασία ενός επαρκούς και ποιοτικού ύπνου για έναν υγιή οργανισμό και τα επικαιροποιημένα ερευνητικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σημασία αυτού του παράγοντα στη ζωή μας.
Μια νέα δημοσκόπηση από το μη κερδοσκοπικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ποιότητα του ύπνου στη σωματική και ψυχική υγεία, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τον ισχυρό δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στην αϋπνία ή τον κακό ύπνο και στον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι αποκαλυπτικά: Περισσότερο από το 90% των ενηλίκων που αναφέρουν κακή ποιότητα ύπνου, παρουσίαζαν επίσης καταθλιπτικά συμπτώματα.
Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης του Sleep in America συμφωνούν: Περίπου το 65% των ενηλίκων που δήλωναν δυσαρεστημένοι με την εμπειρία του ύπνου τους αντιμετώπιζαν ήπια ή εντονότερα επίπεδα κατάθλιψης. Γενικότερα, όσοι δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν ήταν πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα συγκριτικά με εκείνους που έκαναν ποιοτικό ύπνο. Πιο αναλυτικά, περίπου το 50% των ενηλίκων που κοιμούνταν λιγότερο από τις συνιστώμενες ώρες, δηλαδή 7-9 ώρες κάθε βράδυ έρχονταν αντιμέτωποι με την πιο συχνή ψυχική διαταραχή.
«Ως γιατρός, θα έλεγα ότι δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική η ανάγκη να αναλογιστούμε την ισχυρή σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Joseph Dzierzewski, αναπληρωτής Πρόεδρος Έρευνας και Επιστημονικών Υποθέσεων του NSF.