Η εορτή της Αγίας Ακυλίνας στο Ζαγκλιβέρι

 Η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου γιορτάζει και πανηγυρίζει χαρά μεγάλη: Τη ‘’Γενέθλιο ημέρα’’ της Νεομεγαλοπαρθενομάρτυρος Ακυλίνης που τη γέννησε το Ζαγκλιβέρι κι Εκείνη το πότισε με το αγιόλεκτο αίμα Της. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες προσωπικότητες που κατά την περίοδο της Τουρκικής Σκλαβιάς αντιστάθηκαν στον γενιτσαρισμό και την ισλαμοποίηση που προσπάθησε να επιβάλει η άλλοτε κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Ρωμιοσύνη και όχι μόνο. Το νέφος των Νεομαρτύρων που προέκυψε από τη φοβερή κατά άλλα αυτή περίοδο πότισε τις ρίζες του δένδρου της Φυλής μας και την ταυτότητα του Νεοέλληνα χάραξε, προσδίδοντάς της νόημα, αξία, ελευθερία, τιμή και πίστη στον Χριστό. Η ιδιοπροσωπία του Νεοέλληνα χωρίς την προσφορά και τη θυσία των Νεομαρτύρων, θα ήταν λειψή, ίσως και ανύπαρκτη και κυρίως θα της έλειπε το Ρωμαίϊκο άρωμα της ιστορικής της πορείας ανά τους αιώνες! Αυτά τα παλληκάρια και οι κόρες του Χριστού σήκωσαν στις πλάτες τους τον άνεμο της Ελευθερίας του Έθνους και δικαίως έχει γραφεί ότι στις Λάρνακες των Ιερών Τους Λειψάνων στηρίζεται το Γένος μας!

            Για φέτος την Τρίτη 26η Σεπτεμβρίου τ.έ. ετελέσθη τρισαρχιερατικός Μέγας Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Ακυλίνας, του οποίου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ, φίλος και συμφοιτητής του Μητροπολίτου μας, μαζί του δε συγχοροστάτησαν ο Γέρων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ του κλήματος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ο οποίος και τους πεοσκάλεσε να μετέχουν στο Πανηγύρι Της.

            Πολύς ο Λαός, πολύς ο Ιερός Κλήρος, τόσο από τη Μητρόπολή μας, όσο και από όμορες Ιερές Μητροπόλεις και Άρχοντες του Τόπου και της Μακεδονίας μας εκύκλωσαν τα τιμιότερα λίθων πολυτελών Ιερά Λείψανα της Αγίας μας, άλλος για να Την ευχαριστήσει, άλλος για να Της ζητήσει κάτι, άλλος για να δοξολογήσει τον Θεό γιατί μας χάρισε τον πολύτιμο αυτό θησαυρό. Επικεφαλής του Λαού οι Βουλευτές κ. Θεόδωρος Καράογλου, τ. Υπουργός και κ. Θεοφάνης Παπάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γεώργιος Ξενιτίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Βασιλεία Λούρδα, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Λαγκαδά κα Νίκη Ανδρεάδου και κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαος Κοπαρανίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Μαγδαληνή Φιλιππιάδου και κ.κ. Αστέριος Κομμάτας και Νικόλαος Τζόλλας, Εκπρόσωπος του Διοικητού του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης Πύραρχος κ. Θεόδωρος Κοσμίδης, Εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντού Θεσσαλονίκης, η Διοικητής του Α.Τ. Ζαγκλιβερίου κα Αποστολία Μεγαρχιώτη, πολλοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.ά.

            Τον θείο λόγο κατά τον Εσπερινό εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ο οποίος τόνισε ότι η Αγία Ακυλίνα το αίμα Της το έδωσε υπέρ της Εκκλησίας, κέντρο της οποίας πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Γι’ Αυτόν τον Δομήτορα της Εκκλησίας τα πάντα οι Άγιοι προσέφεραν, ανοίγοντας δρόμο σε όσους επιθυμούμε να τους ακολουθήσουμε.

            Προ της Απολύσεως του Εσπερινού εσχηματίσθη μεγαλοπρεπής πομπή και Λιτανευτικώς η αργυρά Λάρνακα της Αγίας και η Ιερά Της Εικόνα διέσχισαν τις οδούς του Ζαγκλιβερίου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Ελληνικής Αστυνομίας, έφτασαν στο σπίτι Της που διατηρείται μέχρι σήμερα, πέρασαν από την πλατεία της Πόλεως, όπου ο οικείος Μητροπολίτης απηύθυνε ολιγόλεπτο μήνυμα προς το Πλήρωμα της Ιεράς μας Μητροπόλεως και η Ιερά Λιτανεία κατέληξε και πάλι στον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας, του οποίου κτήτορας είναι ο αείμνηστος Πρωτ. π. Αναστάσιος Θεολόγου. Η Λάρνακα της Αγίας κατά την λαμπροφόρο λιτανεία ήταν εναποθετημένη επάνω σε ειδικά διασκευασμένο όχημα που ευπρέπισε η Μονάδα Υλικού Πολέμου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν παραγγελίας του Γ΄ Σώματος Στρατού. Ελπιδοφόρος νότα που περιέβαλε τα Ιερά Λείψανα ήταν τόσο τα νειάτα του Ζαγκλιβερίου, μαθητές και Μαθήτριες, που με τις Σημαίες τους ελάμπρυναν μοναδικά τις Ιερές Ακολουθίες, όσο και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου που με τις Παραδοσιακές τους φορεσιές προσέδωσαν το άρωμα της τοπικής κοινωνίας.

            Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 27η Σεπτεμβρίου τ.έ., της Ακολουθίας του Όρθρου και της επακολουθησάσης πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προέστη ο πολιός Μητροπολίτης Βρυούλων Μικράς Ασίας κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, με συλλειτουργούς τον Σεβ. Σιδηροκάστρου κ. ΜΑΚΑΡΙΟ και τον οικείο Ποιμενάρχη κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ.

            Τον θείο λόγο εκήρυξε ο άγιος Βρυούλων, ο οποίος ζήτησε από το πυκνό Εκκλησίασμα να γνωρίσουμε του Αγίους μας για να τους μιμηθούμε. Οι Άγιοι, τόνισε ο ομιλητής, δεν έχουν τίποτε το διαφορετικό από μας, αλλά με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος πληρούνται με αγάπη και αγώνα για τη συμμετοχή στην αγιοζωή, για την απόκτηση της οποίας δεν φείδονται ουδενός πράγματος και θυσίας.

            Προ της Απολύσεως ο οικείος Ιεράρχης προεχείρισε σε Οικονόμο – Σταυροφόρο τον Αιδ. π. Δημήτριο Δημητρίου, εκλεκτό Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πλαιοκάστρου.

Περιφορά

Live

Φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα στο im-ierissou.gr

Απάντηση