Κ. Χατζηασημίδης : Ο ελαιώνας της Χαλκιδικής έχει ανάγκη από πραγματική μέριμνα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. 

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν έχει σταθεί στο ύψος των αρμοδιοτήτων της για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής που δοκιμάζονται από την κλιματική κρίση. 

Ο χαλκιδικιώτικος ελαιώνας αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα από την αύξηση της θερμοκρασίας κι από την έλλειψη πολιτικών που θα μπορούσαν να δώσουν διεξόδους αειφορίας. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, τα τελευταία δέκα χρόνια, αγνόησε τις ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής. Αρκέστηκε σε επικοινωνιακές παρεμβάσεις κι άφησε τους αγρότες, τελικά, μόνους τους απέναντι στην κρίση. 

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα και δεσμευόμαστε ότι : 

Πρώτον : κινητοποιούμε όσες δυνάμεις, σε έμψυχο δυναμικό, διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους σωστά το ελαιοκομικό μητρώο. Θέλουμε και στο λάδι και στην βρώσιμη ελιά να ξέρουμε τι παράγουμε, να δημιουργήσουμε βάσεις δεδομένων ανοιχτές σε όλους, ώστε να έχουμε επιστημονικά στοιχεία για την διακύμανση της παραγωγής. 

Δεύτερον : προχωράμε στην επιθετική διεκδίκηση προσλήψεων γεωτεχνικών, από κάθε διαθέσιμη πηγή, ώστε να μην υπάρχει κανένας αγρότης μόνος, χωρίς γεωτεχνική συμβουλή, απέναντι στην κλιματική κρίση.  

Τρίτον : προχωρούμε σε σύναψη μνημονίων συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ώστε να αναζητηθούν οι βέλτιστες για το περιβάλλον και τον παραγωγό μέθοδοι καλλιέργειας της ελιάς. 

Τέταρτον : δεσμευόμαστε στην χρηματοδότηση υποτροφιών υποψηφίων διδακτόρων που θα θελήσουν να εκπονήσουν τις διατριβές τους γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης της ακαρπίας της ελιάς.

Πέμπτον : Επιδιώκουμε προγραμματική συμφωνία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών στις περιοχές καλλιέργειας της ελιάς, ώστε να έχουμε έγκαιρες προβλέψεις τοπικών διακυμάνσεων του κλίματος.  

Έκτον : Δεσμευόμαστε για ένα ευρύ πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, ώστε να μειώσουμε στο βαθμό του δυνατού απρόβλεπτες συνθήκες που μπορεί να καταστρέψουν τον μόχθο των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής. 

Έβδομον : Από την πρώτη μέρα της θητείας μας ανοίγουμε τον φάκελο της ορθής διαχείρισης των υπολειμμάτων της μεταποίησης της βρώσιμης ελιάς. Η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων  επεξεργασίας ελαιολυμμάτων είναι κομβική για το μέλλον της καλλιέργειας και την επιδιώκουν έντονα κι οι αγρότες κι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις. Πρέπει να σχεδιάσουμε να χωροθετήσουμε και να κατασκευάσουμε άμεσα αυτές τις υποδομές. 

Ο ελαιώνας της Χαλκιδικής είναι πολύτιμος, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ίδια την κοινωνία μας. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο. Δεσμευόμαστε για άμεση δράση.   

Απάντηση