Κ. Χατζηασημίδης : Τα πιο μεγάλα έργα είναι αυτά που δεν φαίνονται. Το πρόγραμμα μας για την Περφιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.
Ομιλία στην παρουσίαση του προγράμματος της παράταξης “Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Γιάννης Μυλόπουλος”. Πολύγυρος 12.9.2023
Η σημερινή παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής γίνεται, δυστυχώς, στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας της Θεσσαλίας. Οι φονικές πλημμύρες, απόρροια της κλιματικής κρίσης, μεν, αλλά και της ελλιπούς θωράκισης της χώρας από κρίσιμα έργα, αφήνουν πίσω τους νεκρούς, χωριά και συνοικίες ολόκληρες θαμμένες κάτω από τόνους λάσπης, περιουσίες κατεστραμμένες, ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, διάλυση των υποδομών της παραγωγής. Η κατάσταση αυτή επιτάσσει, από εμάς σήμερα, με την ιδιότητα μας των υποψηφίων εκπροσώπων της παράταξης Αλλαγή για την Κεντρική Μακεδονία στη Χαλκιδική, να ξεκινήσουμε την παρουσίαση των προγραμματικών μας θέσεων, από το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και των κρίσιμων έργων υποδομής που χρειαζόμαστε για να μην βιώσουμε αβοήθητοι την δίνη των ακραίων πλημμυρών, όπως δυστυχώς την έζησαν οι συμπολίτες μας στην Θεσσαλία.
Αντίστοιχα, θα πρέπει να συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών που κατέκαψαν φέτος την Ελλάδα, που κατέστρεψαν τον Έβρο, τη Ρόδο και την Αττική και να συζητήσουμε, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα για τις ελλείψεις που έχουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στους κρίσιμους αυτούς τομείς.
Έχοντας διατελέσει εντεταλμένος πολιτικής προστασίας του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, θα ήθελα να τονίσω ότι η πολιτική προστασία επιτυγχάνει αποτελέσματα, μόνο όταν υλοποιείται συστηματική δουλειά και έγκαιρες παρεμβάσεις σε κρίσιμα έργα. Το δεύτερο που θα ήθελα να τονίσω, από την εμπειρία μου, είναι ότι τα πιο κρίσιμα και σημαντικά έργα είναι αυτά που δεν φαίνονται. Και να μπω κατευθείαν στο θέμα. Η Χαλκιδική είναι απολύτως ανέτοιμη και για την πλημμύρα από ποτάμιες ροές και για την πυρκαγιά και για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στη θάλασσα και στις ακτές. Δεν έχουμε σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, Δεν έχουμε προστασία από πυρκαγιά, δεν έχουμε αντιπυρικές ζώνες στα δάση μας, δεν έχουμε προβλέψεις διαφυγής στις πάρα πολλές οικιστικές πυκνώσεις, χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο που υπάρχουν στη Χαλκιδική.
Αυτές είναι οι διαπιστώσεις. Εμείς δεσμευόμαστε όμως για πράξεις. Το δικό μας συμβόλαιο με τους πολίτες είναι ότι, με εμάς στο τιμόνι της Περιφερειακής Ενότητας δεν θα μείνει ρέμα ακαθάριστο και δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν βρουμε χρηματοδοτήσεις κι αν δεν ωριμάσουμε μελέτες για όλα τα κρίσιμα ρέματα, είτε αυτό είναι το ρέμα της Τρίγλιας, είτε αυτό είναι το ρέμα της Συκιάς, είτε αυτό είναι τα ρέματα της Ολυμπιάδας κι ούτω καθεξής.
Ταυτόχρονα, θα παλέψουμε για να θωρακίσουμε αντιπυρικά τα δάση μας. Στη Χαλκιδική έχουμε από τα πιο δύσκολα δάση της Ελλάδας, αλλά κι από τα πιο σπάνια. Το Δάσος του Δραγουντέλι είναι το τελευταίο πευκοδάσος που έχει απομείνει, σε τέτοιο μέγεθος, για την μελισσοκομία μας. Είναι ένα πευκοδάσος που πρέπει άμεσα να προστατέψουμε, να διανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες, να φτιάξουμε ταμιευτήρες νερού, να θωρακίσουμε κρίσιμους οικισμούς. Αντίστοιχα, πρέπει να δουλέψουμε με μέριμνα για όλα τα πευκοδάση της Χαλκιδικής και για την άμεση βελτίωση του κρίσιμου χρόνου απόκρισης, του συντονισμού και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων άμεσης παρέμβασης.
Μια δεύτερη δέσμη πολιτικών που θα αναλάβουμε άμεσα είναι αυτή της βελτίωσης των υποδομών συνδεσιμότητας μας. Οδικοί άξονες και λιμένες αρμοδιότητας πρέπει να μπούν σε πρώτη πλάνο. Η Χαλκιδική του οδικού τουρισμού και του μεγαλύτερου επιβατικού λιμένα της Βόρειας Ελλάδας, της Ουρανούπολης, της πύλης του Αγίου Όρους δεν μπορεί να παρουσιάζει αυτή την εικόνα. Η βελτίωση των υποδομών μας δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και την οικονομία. Αφορά κυρίως την ασφάλεια μας. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να κάνουμε γρήγορες διακομιδές ασθενών επειδή πουθενά στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής δεν έχει λωρίδα έκτακτης ανάγκες, για παράδειγμα. Δέσμευση μας είναι να αποφεύγουμε τα μεγάλα λόγια.
Θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα βελτιώσεων από παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν αύριο. Και σταδιακά θα προχωράμε σε νέες χαράξεις. Ξεκινάμε την επόμενη μέρα από την βελτίωση της του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στην Βόρεια Χαλκιδική, αλλά όχι μόνο. Παντού παρεμβαίνουμε για την βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών.
Τρίτη δέσμη παρεμβάσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας κι η στήριξη των παραγωγικών κλάδων της Χαλκιδικής. Παρεμβαίνουμε άμεσα για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Πως; Όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη, μέσα από την εξάντληση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων για τους νέους που θέλουν να μπουν στον πρωτογενή τομέα, είτε αυτό αφορά τους αγρότες, είτε αφορά τους κτηνοτρόφους, είτε αφορά τους μελισσοκόμους. Κανένας νέος αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος της Χαλκιδικής μόνος. Αυτό είναι το σύνθημα μας. Μειώνουμε, επίσης, τη γραφειοκρατεία.
Καμία ενίσχυση χαμένη, επειδή, ένας αγρότης, ένας κτηνοτρόφος, ένας μελισσοκόμος δεν κατάφερε να νικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής θα είναι δίπλα σε όλους. Για τους επαγγελματίες, δέσμευση μας η μείωση της γραφειοκρατίας, η δημιουργία ενός διοικητικού κλίματος φιλικού προς την πραγματική οικονομία. Τέλος ο χαρτοπόλεμος, τέλος τα προσχώματα, ναι στην ανάπτυξη.
Τέταρτη δέσμευση, ίσως κι η πιο κρίσιμη, η ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Υπαρξιακός μας στόχος η μάχη ενάντια στην υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε, να μην μπορεί ο επαγγελματίας να τελειώσει την δουλειά του επειδή δεν έχουμε στελέχη. Δεν δεχόμαστε να μένει αβοήθητος ο αγρότης, επειδή δεν έχουμε γεωπόνους. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την αδυναμία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης να κάνει μελέτες, να ολοκληρώσει έργα, να εξυπηρετήσει τον πολίτη επειδή δεν έχει επαρκή στελέχωση.
Πέμπτη δέσμευση ο πολιτισμός. Και θα ήθελα να αναφερθώ στο σημείο αυτό σε ένα οραματικό σχέδιο που πρέπει να το ολοκληρώσουμε άμεσα για το καλό της Χαλκιδικής. Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής είναι συμβεβλημένο μέρος της προσπάθειας για την δημιουργία ενός Διεθνούς Αριστοτελικού Κέντρου στα Αρχαία Στάγειρα, στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, για το καλό ολόκληρης της Χαλκιδικής. Θέλουμε ο πολιτισμός της Χαλκιδικής να αποκτήσει τη διεθνή διάσταση που του αξίζει και το Διεθνές Αριστοτελικό Κέντρο ενσαρκώνει αυτό το όραμα.
Θέλουμε, επίσης, την Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής δυνατό συντελεστή στην διάσωση κι ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου. Θέλουμε να προσφέρουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε το αρχαιολογικό κι ανασκαφικό έργο σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτούς της Αρχαίας Ακάνθου ή της Αρχαίας Σκιώνης ή και σε άλλους τεράστιας σημασίας για τον παγκόσμιο πολιτισμό, που όμως μέχρι σήμερα ελάχιστους έχουν απασχολήσει, με εξαίρεση τον πρώην δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, τον Γιώργο τον Ζουμπά που για την Αρχαία Άκανθο έδωσε μεγάλες μάχες.
Όλοι γνωρίζουμε το σπήλαιο των Πετραλώνων, την δυναμικότητα της τουριστικής του επισκεψιμότητας, της παγκόσμιας αξίας στίγμα του. Κάποιοι από εμάς γνωρίζουμε και το πόσο μάτωσαν οι ντόπιες κοινωνίες για την καλή λειτουργία αυτού του σπηλαίου. Παρόλα αυτά, αυτό το σπήλαιο, εδώ και χρόνια υπολειτουργεί, δεν λειτουργεί, δεν μπορεί να αποδώσει αυτά που πρέπει να αποδώσει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Τι έχει κάνει για αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Εκκωφαντική σιωπή. Τι έχει κάνει για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής; Εκκωφαντική σιωπή. Ίσως να μην ξέρει καν το θέμα.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Χαλκιδικής έχει να αντιμετωπίσει αμέτρητες μικρές και μεγάλες εκκρεμότητες. Εκκρεμότητες μιας διοίκησης σχεδόν δέκα ετών που αφήνει πίσω της πολύ μεγάλα προβλήματα κι ένα αίσθημα αποτυχίας στους πολίτες. Δυστυχώς, η απερχόμενη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής αποδείχτηκε διαχειριστικά ανεπαρκής. Απέφυγα να ξεκινήσω απαριθμώντας τις αποτυχίες του απερχόμενου Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, γιατί αυτό θα ήταν το εύκολο. Επί των ημερών του κατέρρευσε η εργολαβία του λιμένα της Ουρανούπολης, επί των ημερών του εξελίχθηκε η τραγελαφική κατάσταση με το ρέμα της Συκιάς, επί των ημερών του βιώσαμε την πολιτική της “άδειας καρέκλας” στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Μία πλήρης απουσία έργων και δράσης και μία εργαλειοποίηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης για λόγους προσωπικής ανέλιξης, όπως τελικά φάνηκε.
Εμείς θα προχωρήσουμε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Θα μιλήσουμε με έργα. Θα κάνουμε τα πάντα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι τεράστια. Θα σηκώσουμε κάθε πέτρα, θα αναζητήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, θα δουλέψουμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για να μην δούμε ποτέ ξανά την εικόνα του πολιτικαντισμού περιφερειακών αρχών που προσπαθούν να πετάξουν τις ευθύνες τους αλλού πάνω από την καταστροφή των ανθρώπων όπως δυστυχώς βλέπουμε αυτό το διάστημα. Δεν μας εκφράζει το μοντέλο αποποίησης ευθυνών, ούτε του κυρίου Πατούλη πάνω από τα καμένα, ούτε του κυρίου Αγοραστού πάνω από την καταστροφή των πλημμυρισμένων περιοχών, αλλά ούτε και της διοίκησης του κυρίου Τζιτζικώστα, της διαχειριστικής ανεπάρκειας και της αδιαφορίας για τα προβλήματα της κοινωνικής και παραγωγικής βάσης της Κεντρικής Μακεδονίας.
Θέλουμε, λοιπόν, να πιάσουμε το νήμα της Χαλκιδικής ξανά. Απευθυνόμαστε στους πολίτες με μια δυνατή ομάδα, με τον Γιάννη τον Μυλόπουλο επικεφαλής της προσπάθειας, ενός ανθρώπου που με την πορεία του προσέφερε, από κάθε μετερίζι, στην πρόοδο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Μαζί, λοιπόν, με τον Γιάννη τον Μυλόπουλο παλεύουμε για ένα νέο όραμα για τη Χαλκιδική. Ένα όραμα έργων, χαμηλών τόνων και λόγων, αλλά μεγάλων διεκδικήσεων για τον πολίτη, για τον επαγγελματία, για τον παραγωγό. Με αυτές τις σκέψεις θέτουμε την προσπάθεια αυτή στην κρίση των πολιτών κι είμαστε βέβαιοι ότι μια νέα μέρα ξεκινάει γιό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μια νέα πορεία χαράσσεται για την Χαλκιδική.
Σας ευχαριστώ
Το βίντεο της ομιλίας διαθέσιμο εδώ
: https://www.facebook.com/61550904560248/videos/1037246060762227/

To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.