Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν «αύξηση» 20%

Στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, αλλά με βελτιωμένα κριτήρια, θα κυμανθεί τον φετινό χειμώνα το επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, με μια αύξηση κατά 20% για τις οικογένειες – δικαιούχους της αύξησης του εισοδηματικού ορίου έως και 2.000 ανά παιδί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, αλλά αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ανά παιδί, για τις οικογένειες με παιδιά.

Όσον αφορά στα κριτήρια για την ακίνητη περιουσία:

  •     Άγαμοι: Έως 200.000 ευρώ
  •     Έγγαμοι – μονογονεϊκές: Έως 300.000 ευρώ, αυξημένο κατά 50.000 ευρώ φέτος

Παράλληλα, για πρώτη φορά τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό επίδομα δεν θα είναι «διπλό» για όσους προχωρήσουν σε αλλαγή καυσίμου, όπως έγινε πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το pellet.

Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρυσι από τα οποία 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Ο χρόνος για την αίτηση

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ  για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης σε πάνω από 1 εκατομμυριο νοικοκυριά. Nωρίτερα,έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που που θα εξειδικεύει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα ποσά και τους δικαιούχους.

Τα ποσά του επιδόματος

Τα ποσά του επιδόματος ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Για κάθε δικαιούχο το επίδομα υπολογίζεται επί ποσού βάσης στα 350 ευρώ και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα για οικογένειες με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), το επίδομα διαμορφώνεται στα 211 ευρώ, , στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), το επίδομα ανέρχεται σε 549 ευρώ.

Οι πληρωμές του επιδόματος αναμένεται να ακολουθήσουν το περυσινό ημερολόγιο σύμφωνα με το οποίο τα ποσά καταβλήθηκαν στους δικαιούχους σε τρεις δόσεις ως εξής:

  1. Έως 21 Δεκεμβρίου  για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως 30 Νοεμβρίου εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 9 Δεκεμβρίου
  2. Έως 28 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31 Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως 15 Φεβρουαρίου
  3. Έως 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31 Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και 15 Μαρτίου

Απάντηση