Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

Συστηματικούς επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε εγκαταστάσεις τυποποίησης στο λάδι σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, (ΕΦΕΤ) στο πλαίσιο του ετησίου προγράμματος επισήμων ελέγχων.

Παράλληλα, βρίσκεται σε ετοιμότητα να διαχειριστεί, αξιόπιστες και τεκμηριωμένες αναφορές και καταγγελίες, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές. Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας με αφορμή την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας του ελαιόλαδουδου σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναφορών/καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον ΕΦΕΤ.

Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζεται ότι «η νοθεία του ελαιόλαδουδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις».

Προκειμένου να προστατευθούν από την απάτη ο ΕΦΕΤ συνιστά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις τα παρακάτω:

-Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.

Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιόλαδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον: την κατηγορία πώλησης του ελαιόλαδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ), τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _) και τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.

-Να αποφεύγουν την αγορά ελαιόλαδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.

-Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιόλαδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιόλαδου.

-Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.

-Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10, 20, 25, έως και 50 λίτρων.

-Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιόλαδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.

Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυώνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

-Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/ilektroniki-ypovoli για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).

Επίσης, αγοράζοντας λάδι ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει τα εξής:

Να έχει ευχάριστη οσμή και γεύση.

Να είναι διαυγές, διαφανές και να μην έχει κατακάθι. Σημειώνεται ότι ένα λάδι που έχει παραχθεί πρόσφατα μπορεί να είναι θολό, όχι όμως και τα λάδια που πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων.

Το λάδι σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν στερεοποιείται σε μορφή λίπους, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια που παραμένουν σε υγρή κατάσταση. Η διαφορά αυτή αποκαλύπτει ενδεχόμενη νοθεία του λαδιού με σπορέλαια.

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση του λαδιού, καλό είναι να γνωρίζει κανείς ότι όταν το λάδι δεν έρχεται σε επαφή με το φως, τον αέρα και την υγρασία και διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να διατηρηθεί συνήθως μέχρι ενάμιση χρόνο. Όταν, δε, πρόκειται να παραμείνει για αρκετό διάστημα καλό είναι να φυλάσσεται σε σκούρα γυάλινα δοχεία.

Όσο για τη βιολογική αξία, το λάδι όπως όλα τα λίπη και έλαια η θερμιδική του αξία ανέρχεται σε 9 cal/gr. Επίσης, παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε φαινόμενα οξείδωσης και είναι από τα πλέον εύπεπτα έλαια. Το γεγονός ότι το λάδι έχει κατάλληλη αναλογία κεκορεσμένων και ακόρεστων οξέων το κάνει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής δίαιτας, της οποίας η αξία και η προσφορά στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών έχει αναγνωριστεί παγκόσμια.

aftodioikisi.gr

Απάντηση