ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ; »

Επείγουσα κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε , προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος, ζητώντας να ενημερωθεί ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχει κάνει η Κυβέρνηση και αφορά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με την Π.Ε. Χαλκιδικής.

Ο κ. Πάνας στην παρέμβασή του τονίζει πως, πέρα από τη έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό κατανομής πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου, η ένταξη έργων υποδομής, που θα εξυπηρετούν με τον βέλτιστο τρόπο τις πραγματικές και αντικειμενικές ανάγκες των πολιτών της Χαλκιδικής, προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις με τα δεδομένα της εποχής και αφορούν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας, τον πρωτογενή τομέα και τον Τουρισμό.

Για το λόγο αυτό ζητά να ενημερωθεί για το ποιες είναι οι σχετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στη Π.Ε. Χαλκιδικής και αν υφίστανται σε ποιο στάδιο ελέγχου ή έγκρισης βρίσκονται.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Πάνα έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

    Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας-

Βουλευτής Χαλκιδικής

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

                                                                                                                                           11-01-2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τον κκ Υπουργό  : Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη Κωστή

 «Θέμα: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας : Η Χαλκιδική για άλλη μια φορά απέχει από τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την ένταξη νέων έργων».

Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ή Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) όπως είναι το επίσημο όνομά του, “δημιουργήθηκε” για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Στο Ελληνικό Σχέδιο προτάθηκαν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των τεσσάρων βασικών πυλώνων: της πράσινης μετάβασης (πυλώνας 1), της ψηφιακής μετάβασης (πυλώνας 2), του πυλώνα απασχόλησηςδεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής (πυλώνας 3) και του πυλώνα ιδιωτικών επενδύσεων και μετασχηματισμού της οικονομίας (πυλώνας 4).

Ενώ λοιπόν, η βασική προσδοκία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήταν να αποτελέσει μια θετική ώθηση φιλόδοξων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα προετοίμαζαν τη χώρα μας για τις ποικίλες προκλήσεις, ύστερα από την οικονομική κρίση, την πανδημία και τον ρωσσο-ουκρανικό πόλεμο, δίνοντας  μια αναπτυξιακή πορεία για  την οικονομία  μας, τηρώντας κατ’ ελάχιστον τους όρους της ισονομίας και της ισοκατανομής πόρων μεταξύ των Περιφερειών και επιχειρήσεων,  αναλογιζόμενοι και των οικονομικών ανισοτήτων τους, κάτι που προέβλεπε το RRF, δυστυχώς διαπιστώνεται ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Πέρα από τη έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό κατανομής πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης,  δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, Ελλάδα 2.0  Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας  (https://greece20.gov.gr/erga/), η ένταξη έργων υποδομής, που θα εξυπηρετούν με τον βέλτιστο τρόπο τις πραγματικές και αντικειμενικές ανάγκες των πολιτών της Χαλκιδικής, προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις με τα δεδομένα της εποχής. Πιο συγκεκριμένα:

–              Σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας, τα οποίο εξυπηρετεί πολυάριθμους ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες αλλά και μόνιμους κατοίκους, στα οποία δημιουργούνται τεράστια κυκλοφοριακά ζητήματα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

–              Στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται ιδιαίτερα στη Χαλκιδική λόγω της Κλιματικής Αλλαγής.

–              Στο κομμάτι του Τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια στη Χαλκιδική αυξάνεται διαρκώς, χωρίς την παρέμβαση της Πολιτείας, δεν προκύπτει ότι γίνεται καμία ενέργεια για την δημιουργία βέλτιστων υποδομών.

Δεδομένου ότι, για να ενισχύσουμε την Ελληνική  Περιφέρεια, να συγκρατήσουμε ή να προσελκύσουμε πληθυσμό  στις αγροτικές περιοχές, οφείλουμε άμεσα να βελτιώσουμε  το επίπεδο των υποδομών και υπηρεσιών στην ύπαιθρο, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης και να εστιάσουμε  στους  βέλτιστους τρόπους της τοπικής ανάπτυξης στα χωριά και στις κωμοπόλεις της επαρχίας.

Δεδομένου ότι, θα πρέπει να τηρούνται οι όροι της ισοκατανομής πόρων στις Περιφέρειες της Χώρας

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργέ :

1. Υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης για την Π.Ε. Χαλκιδικής ,είναι σε στάδιο ελέγχου και έγκρισης και αν ναι ποιες είναι αυτές;

2. Προτίθεστε  να   επαναπροσδιορίσετε τις σύγχρονες αντικειμενικές ανάγκες της Π.Ε. Χαλκιδικής,  με σκοπό τη δημιουργία βασικών έργων υποδομής που θα ενισχυθούν από το ΤΑΑ;

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                                          Πάνας Απόστολος

Απάντηση