Ελαιόλαδο: Γιατί βλέπουμε αύξηση στην τιμή του – Ειδικοί εξηγούν

Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του ελαιόλαδου, καθώς τείνει να καταστεί προϊόν πολυτελείας, με τους καταναλωτές να πληρώνουν «χρυσάφι» για ένα μπουκάλι λάδι.

Η κλιματικής αλλαγής, που έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η μεγάλη πτώση της πρώτης σε παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου Ισπανίας (λόγω ξηρασίας), η ζήτηση για εξαγωγές, που έχει χτυπήσει «κόκκινο», είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής του.

Η τιμή

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

– Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€/ λίτρο

– Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€/ λίτρο

– Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€/ λίτρο

– Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/ λίτρο

– Ιανουάριος 2024: 16€ – 17€/ λίτρο

Παρατηρείται δηλαδή ένα +212% πάνω στην τιμή του μέσα σε 14 μήνες.

«Η τιμή δε θα πέσει, θα ανέβει»

«Ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου.

Όπως λέει ο ίδιος, αν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι θα ήταν περίπου στα 6 ευρώ το μπουκάλι.

«Θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 – 6 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, «τα πέντε καπέλα, οι πέντε εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή», συντελούν στην αύξηση της τιμής του λαδιού.

«Για μένα, δεν εξηγείται η διαφορά όταν το 90% του ελαιολάδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ πέρυσι».

Όπως λέει ο ίδιος, και «η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές που κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα», ενώ προβλέπει πως «η τιμή δε θα πέσει, θα ανέβει».

Φόβος των παραγωγών είναι πως εξαιτίας των υψηλών τιμών, που θα διατηρηθούν και του χρόνου όπως λέει, είναι ότι «οι καταναλωτές θα βγάλουν το λαδί από τη ζωή τους».

Απάντηση