Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες, από την Νίκαια της Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών.

Κοινά αιτήματα και κλιμάκωση του αγώνα, από αύριο αποφάσισαν οι αγρότες από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα, με ταυτόχρονους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων (όχι για τους πολίτες, αλλά για τα εμπορεύματα).Παράλληλα την ερχομένη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Τα αιτήματα των αγροτών:

  • Αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Ντάνιελ θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων.

Αυτή την ώρα, οι αγρότες κλείνουν την εθνική οδό στην Νίκαια Λάρισας.

Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ανοιχτά στον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων. Παράλληλα, αυτό που σημειώνουν είναι ότι δεν υπάρχουν ενιαία αιτήματα, ούτε κοινή εκπροσώπηση των αγροτών, ενώ σε κάθε περίπτωση η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή, εν αναμονή και των αποφάσεων που θα λάβουν οι αγρότες. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διατήρησε τους ίδιους πόρους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι στη Θεσσαλία έχει ήδη δοθεί μισό δισεκατομμύριο ευρώ και θα έρθουν κι άλλα χρήματα καθώς και ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν ως τις 30 Ιουνίου σε όλο τους το ποσό. Οι αγρότες βέβαια λένε ότι το ζήτημα της ρευστότητας είναι πολύ πιεστικό και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Επίσης, για την πρώτη αρωγή που αυξάνεται από πέντε έως δέκα χιλιάδες ευρώ θεωρούν ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες μετά από τις πλημμύρες.

Απάντηση