Τα 5 πιο παράξενα φυτά του κόσμου

Τα φυτά είναι από τα πιο πολύτιμα και όμορφα όντα του πλανήτη. Υπάρχουν χιλιάδες είδη φυτών στη Γη, και χάρη σε αυτά διατηρείται και ευημερεί κάθε μορφή ζωής. Η ποικιλομορφία σε εμφάνιση, μυρωδιά και χρησιμότητα τους είναι αξιοσημείωτη, με κάποια από αυτά να μοιάζουν τόσο παράξενα, που νομίζεις ότι έχουν έρθει από κάποιο άλλο πλανήτη! Ας δούμε λοιπόν μερικά ασυνήθιστα φυτά που μας μαγεύουν με την απόκοσμη ομορφιά τους:

Διωναία (Venus flytrap)

Η διωναία είναι ένα από τα πιο κοινά σαρκοφάγα φυτά, η οποία χρησιμοποιεί τις δαγκάνες της για να παγιδεύσει τα θηράματα της. Μέσα στις δαγκάνες της έχει τριχίδια, τα οποία μόλις κουνηθούν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη των εντόμων και κλείνουν αστραπιαία παγιδεύοντας το θήραμα. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 10 μέρες για να χωνέψει την τροφή που έχει καταπιεί, με τη χρήση ειδικών ενζύμων που παράγει. Στη συνέχεια, θα ξανανοίξει τα φύλλα της για να υποδεχθεί καινούργια λεία. Αν βάλουμε κάποιο άλλο αντικείμενο, που δεν αποτελεί τροφή, μέσα στο φύλλο-παγίδα, ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί και πάλι. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το κλείσιμο της παγίδας θα διαρκέσει 1-2 μέρες. Η κάθε παγίδα της Διωναίας θα χρησιμοποιηθεί από το φυτό περίπου 8 φορές πριν γίνει ανενεργή για αυτό δεν είναι καλό να ενεργοποιούμε τις παγίδες για ‘δοκιμή’. Ένας σωστός τρόπος διατήρησης του υγρασίας στο χώρο του φυτού είναι η τοποθέτηση σε terrarium.

Hooker’s lips

Ένα φυτό που προέρχεται από τα τροπικά δάση της Κόστα Ρίκα, με εντυπωσιακά κατακόκκινα βράκτια που μοιάζουν με χείλη! Τα βράκτια είναι φυλλοειδείς σχηματισμοί μέσα από τα οποία βγαίνει το άνθος του φυτού. Το υπέροχο και διακριτικό τους σχήμα βοηθά το φυτό να προσελκύει επικονιαστές π.χ. πεταλούδες. Το άνθος του φυτού, το οποίο αναδύεται από το κέντρο των βρακτίων, δεν είναι τόσο αξιοσημείωτο όσο τα βράκτια, όμως έχει πολύ ευχάριστο άρωμα.

Corpse flower

Το μεγαλύτερο λουλούδι στον κόσμο, με έως ένα μέτρο πλάτος και έντεκα κιλά βάρος, έγινε διάσημο από την ταινία «Ντένις Ο Τρομερός». Ανθίζει τόσο σπάνια που όταν αυτό συμβαίνει γίνεται είδηση!

Πασιφλόρα

Η πασιφλόρα είναι πολυετής αναρριχώμενος θάμνος και κατάγεται από τα δάση των ανατολικών ΗΠΑ. Σε μερικές χώρες ονομάζεται και λουλούδι – ρολόι. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους Ινδιάνους οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για οιδήματα, μυκητιάσεις και ως τονωτικό του αίματος. Σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της νευραλγίας και του άγχους καθώς και συγγενών διαταραχών, της μελαγχολίας, της κατάθλιψης, της επιληψίας, της αϋπνίας, της υστερίας και άλλων νευρογενών διαταραχών. Τα άνθη της είναι βρώσιμα ως έχουν και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες. Οι καρποί της πασιφλόρας είναι τα λεγόμενα ‘φρούτα του πάθους’ (passion fruits), τα οποία ανήκουν στην κορυφή των αντιοξειδωτικών τροφών!

Fuschia dancing girls / Σκουλαρικιά

Ένα εντυπωσιακό και πολύ όμορφο φυτό με πέταλα που μοιάζουν με χορεύτριες ή με σκουλαρίκια.

e-radio.gr

Απάντηση