«ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη συζήτηση  επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό, τοποθετήθηκε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αρμόδιος Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος.

Αρχικά ανέφερε, πως η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη δεν συστήθηκε για να διερευνήσει ένα ακόμη οικονομικό ή πολιτικό σκάνδαλο, αλλά για να αποδώσει ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν, δίνοντας στην ουσία δικαίωση στην μνήμη των 57 νεκρών και την ελάχιστη  ανακούφιση  στις οικογένειες τους, ελαφρύνοντας κατά το δυνατόν, τον πόνο τους για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων. Παράλληλα τόνισε, πως η Επιτροπή, όφειλε να ιεραρχήσει και να αποδώσει τις ευθύνες πολιτικές και μη, μεγάλες ή μικρές, για τεχνικές και ανθρώπινες αβλεψίες, για ελλείψεις ή αμέλειες και παραλείψεις. 

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, προτίμησε να κάνει διερεύνηση εις βάθος χρόνου για τα δεδομένα των σιδηροδρόμων στη χώρα μας ευρύτερα, προσπαθώντας άσκοπα να διερευνηθούν οι συνθήκες λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου από το 1997, ενώ στην ουσία δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια ώστε να αναζητηθούν οι πραγματικοί λόγοι και οι υπεύθυνοι για την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717.

Ταυτόχρονα επισήμανε πως, η Επιτροπή δεν προσπάθησε να συγκλίνει κατ’ ελάχιστον με βασικές παραδοχές των εμπειρογνωμόνων, της  Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, των πραγματογνωμόνων και των πανεπιστημιακών καθηγητών, ενώ αγνόησε επιδεικτικά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ολόκληρη την κοινωνία και την βασική παραδοχή ότι, εάν υπήρχαν συστήματα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης, επικοινωνίας και αυτόματης πέδησης το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, ενώ παράλληλα ο ανθρώπινος παράγοντας δεν θα καθόριζε την τύχη και τις ζωές των επιβατών των τρένων.

Στη συνέχεια ανέφερε πως, ενώ υπήρχε χρόνος και χώρος στην Εξεταστική Επιτροπή, για καταθέσεις Υπουργών του 1997 και του 2000, δεν βρέθηκε διαθέσιμος χρόνος και χώρος, για καταθέσεις σημαντικών υπηρεσιακών παραγόντων που θα έδιναν ξεκάθαρα στοιχεία για τις πραγματικές αιτίες και συνθήκες, κάτω από τις οποίες χάθηκαν άδικα τόσοι συνάνθρωποί μας.

Ως Τομεάρχης Μεταφορών & Υποδομών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως τέτοια συμπεριφορά δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρωτίστως από την κοινωνία, η οποία η οποία απαιτεί να χυθεί φως στην υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες, όχι μόνο σε αυτούς που σήμερα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, αλλά, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και σε αυτούς τους οποίους μεθοδικά και συστηματικά προστατεύθηκαν από την Επιτροπή, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι μονόδρομος και επιβάλλεται η περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, αφού η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν διασφάλισε την ύπαρξη ολοκληρωμένου συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης, λόγω μη ολοκλήρωσης της μοιραίας Σύμβασης, γεγονός το οποίο αποτέλεσε την βασική αιτία  για το έγκλημα των Τεμπών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ.Πάνας ανέφερε: Στη Δημοκρατία χρειάζονται απλές αποδείξεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και να μην απολέσουμε την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στη Νέα Δημοκρατία όμως, οι αποδείξεις δεν αρκούν για να αποδοθούν οι στοιχειώδεις  ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους, ενώ η έλλειψη πολιτικής και θεσμικής γενναιότητας είναι αυτά  που πραγματικά λείπουν από την Κυβέρνηση, για  τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Ως άνθρωποι πρωτίστως, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι μου στην Εξεταστική Επιτροπή , θέλουμε να μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους συγγενείς αυτών των πενήντα επτά ανθρώπων. Θέλουμε να τους πούμε ότι δεν είστε μόνοι σας, είμαστε κοντά σας. Η συνείδησή μας δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων. Αυτό που συνέβη στα Τέμπη δεν μπορεί να τελειώσει έτσι, έχουμε ηθική υποχρέωση να συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Και σε ότι αφορά εμάς στο ΠΑΣΟΚ, θα το κάνουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του κ.Πάνα στον παρακάτω σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=HsuVm4vTDFM&ab_channel=%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82%CE%A0%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%82

Απάντηση