Διαγνωστικές εξετάσεις: Έρχονται από 1η Απριλίου νέες χρεώσεις 1-3 ευρώ ανά παραπεμπτικό υπέρ ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπει διάταξη

Οι Διαγνωστικές εξετάσεις θα κοστίζουν περισσότερο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Έρχονται από 1η Απριλίου νέες χρεώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παραπεμπτικό υπέρ ΕΟΠΥΥ καθώς ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για «δράσεις δημόσιας υγείας- ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ», επιβάλει νέο χαράτσι.

Συγκεκριμένα από την 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αλλά στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς να καταβάλουν από 1 έως 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό.

Η νέα ρύθμιση επιβάλλεται την ώρα που δεν αυξάνεται η συνολική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, παρότι προστέθηκαν νέες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν δωρεάν οι ασφαλισμένοι. 

Έτσι ενώ το κονδύλι παραμένει ίδιο, οι δυνατότητες για εξετάσεις αυξήθηκαν χωρίς όμως να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού. Αντί αυτού ο υπουργός Υγείας βάζει τους ασθενείς να πληρώνουν όσα η πολιτεία θα έπρεπε να καταβάλει.


Διαγνωστικές εξετάσεις: Τι προβλέπει η διάταξη

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στη διάταξη του σχεδίου νόμου για τη δημόσια υγεία που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Μαρτίου οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα «συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς «αποζημειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ». 

Απάντηση