Μητσοτάκης: «Αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στα 2.500 ευρώ»

Έχουμε συμφωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ» διαμήνυσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Εθνική Συνδιάσκεψη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Ενώ, υπενθύμισε ότι: «Εμείς είμαστε αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκατοίκησης».

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες που «δεν είναι καλή», λέγοντας ότι: «Πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε ήδη όμως την κατασκευή πέντε νέων εστιών, που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα».

Ακόμα, αναφέρθηκε και στα σπίτια, μετά την περίοδο των σπουδών, σημειώνοντας ότι: «Πρέπει να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση. Θέτουμε πρόσθετους περιορισμούς στην Golden Visa, περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και κίνητρα σε ιδιοκτήτες να ανοίξουν κλειστά ακίνητα. Κατάργηση ΦΠΑ για νέες οικοδομές». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, επεσήμανε ότι: «Σε λίγο ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Είχα πει στόχος τα 1.500 ευρώ μέσος μισθός και 950 κατώτατος στο τέλος της τετραετίας, είμαι σίγουρος ότι αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους ΔΑίτες για τον αγώνα που έδωσαν στις πρόσφατες εκλογές και αμέσως μετά τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται η μεταρρύθμιση που σχεδίασε η ΔΑΠ από το 1987 για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι γι΄ αυτή τη διαδρομή προσφοράς» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά, χαρακτήρισε κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου για την Ευρωβουλή και τόνισε ότι: «Τώρα το κοντέρ μηδενίζει». «Πρέπει να γεμίσει ξανά η κάλπη με γαλάζια ψηφοδέλτια. Κλείστε τα αυτιά σας στην απάθεια και τον κυνισμό ότι όλοι είναι το ίδιο. Μπολιάστε την παράταξη μας με την φρεσκάδα και τις ιδέες σας. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε νέοι» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέλη της ΔΑΠ εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσει η γαλάζια παράταξη.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αναφέροντας ότι: «Κασσελάκης και Ανδρουλάκης παλεύουν για την πρωτιά των ηττημένων και προέβλεψε ότι στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές αναμένει μια εκστρατεία λάσπης από την αντιπολίτευση». 

«Ψηφίζεται επιτέλους το ελεύθερο πανεπιστήμιο που εσείς πρώτοι σχεδιάσατε από το 1987. Και σε λίγες εβδομάδες γιορτάζουμε τα 50 χρόνια ΝΔ. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη διαδρομή προσφοράς. Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε τη χώρα μας στην Ευρώπη και την κράτησε, οδηγώντας την τώρα σε κοινωνική ανάταση» είπε.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι: «Έξι χρόνια μετά (από την τελευταία εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ) και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν όλα εκείνα μοιάζουν με έναν μακρινό εφιάλτη. Η Ελλάδα του 2024 έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και έχει πλέον μονοψήφια ανεργία. Οι Έλληνες πολίτες πρωτίστως η μεσαία τάξη απαλλάχθηκε από δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις».

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι: «Σε λίγο ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Είχα πει στόχος τα 1.500 ευρώ μέσος μισθός και 950 κατώτατος στο τέλος της τετραετίας, είμαι σίγουρος ότι αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε».

Κατανόηση των πολιτών στα λάθη μας

«Για ένα πράγμα οι πολίτες έχουν πειστεί: αυτή η παράταξη έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Και να βγαίνει ακόμα πιο δυνατή, όταν δέχεται άδικες κατηγορίες και βολές. Έχουμε θέσει έναν κεντρικό στόχο, η χώρα μας να συγκλίνει σε όλα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτές οι προτεραιότητες διαπερνούν όλες τις επιλογές μας και με βάση αυτές θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας» είπε

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων

«Φέτος η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια από ό,τι το 2018.  Πάνω από το 70% του νομοσχεδίου αφορά την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Καθιερώνουμε το Δημοκρίτειο ως το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην επικράτεια» διαμήνυσε.  

Όσον αφορά τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, τόνισε ότι: «Γενιές Δαπιτών έδωσαν αγώνα για να πετύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και την κάνει πράξη. Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων με εμβέλεια διεθνή, θα επιτρέπουν στα ελληνόπουλα να μην φεύγουν εκτός συνόρων για σπουδές. Μια επιλογή που θα κρατά στην πατρίδα της τη νέα γενιά. Ήδη το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων μη κρατικών πανεπιστημίων.  Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων κάποιων ορόφων σε μια πολυκατοικία. Και αν διατηρούμε τη βάση εισαγωγής και διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ΕΘΑΕ που ελέγχει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια πρωτοβουλία καλά μελετημένη. Μια πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας. Και αναφέρθηκα στην ανάγκη να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε».

«Τι θα πει ο Κασσελάκης αν έρθει το Πανεπιστήμιο που σπούδασε»;

Ακόμα, πρόσθεσε ότι: «Και ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια, ένδειξη μιας ομηρίας του πολιτικού συστήματος, ήταν αυτό το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος: δίνουμε την ελευθερία επιλογής σε κάθε νέα και σε κάθε νέο, να μπορούν να σπουδάσουν στην πατρίδα μας. Βλέπετε την αμηχανία και την εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση».

«Ο κ. Κασσελάκης λέει όχι, αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο θέλει να έρθει στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης; Ότι δεν θέλει να έρθει;» ανέφερε, ασκώντας επίθεση στον κ. Κασσελάκη.

Παράλληλα, πυρά έστειλε και στον κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι: «Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά, μου κάνει πολλή εντύπωση πώς κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση την ώρα που πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας και της αναγκαιότητας της ρύθμισης». 

«Αυτά είναι πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα και όσων φιλονικούν για την πρωτιά μεταξύ των ηττημένων στην πολιτική σκηνή. Δικοί μας αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα. Να σας ευχαριστήσω που δώσατε αγώνα να κρατήσετε ανοιχτές τις σχολές σας εν μέσω της τρομοκρατίας από μια μειοψηφία που νόμιζε ότι με τη δύναμη της βίας μπορεί να επιβάλλει την άποψη στην πλειοψηφία. Τελείωσε η βία στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ανήκει σε μια άλλη εποχή, φύγαμε μπροστά πια. Όποτε χρειάζεται η αστυνομία να παρεμβαίνει, θα το κάνει και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα» πρόσθεσε. 

Στέγη: Δρομολογούμε την κατασκευή 5 νέων φοιτητικών εστιών

«Αυξάνουμε το στεγαστικό επίδομα στα 2.500 ευρώ. Δρομολογούμε την κατασκευή 5 νέων φοιτητικών εστιών για 10.000 φοιτητές σε όλη τη χώρα. Πρέπει να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση. Θέτουμε πρόσθετους περιορισμούς στην Golden Visa, περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και κίνητρα σε ιδιοκτήτες να ανοίξουν κλειστά ακίνητα. Κατάργηση ΦΠΑ για νέες οικοδομές» τόνισε

Ευρωεκλογές: Δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές επεσήμανε ότι: «Διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Υιοθετούν ένα ψήφισμα ντροπή στο ευρωκοινοβούλιο. Μετατρέπουν σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος που δεν έχει χρώμα. Ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να θέλουν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη όλης της πατρίδας. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών. Και πάνω από όλα οι νέοι μας. Εκστρατεία λάσπης. Οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη εθνική πολιτική μάχη μετά τις εκλογές».

«Και για τα άλλα κόμματα, τα ποσοστά μπορεί να σημαίνουν εσωτερικές ανακατατάξεις στην επετηρίδα της αντιπολίτευσης. Αλλά εδώ κρίνεται κάτι πολύ πιο σημαντικό. Οι ευρωεκλογές θα δείξουν αν η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Και από την άλλη η μάχη θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.Ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η παράταξη που καθιέρωσε τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά συνδιαμορφώνοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε στη χώρα μας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε

Ενώ, πρόσθεσε πως: «Πρώτοι εσείς να ψηφίσετε και να διαδώστε στους συνομηλίκους σας τη δυνατότητα να ψηφίσει κανείς με επιστολική ψήφο.  Οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα από ό,τι δείχνει ο χάρτης.  Οι κάλπες δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Μπαίνουμε σε προεκλογική επιφυλακή, με τη νεολαία μας στην πρώτη γραμμή. Ξεχάστε το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης. Το κοντέρ μηδενίζει ξανά. Το είχα πει και πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Οι κάλπες θα είναι άδειες, αλλά θα πρέπει να γεμίσουν ξανά με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.  Μια είναι η παράταξη που ξέρει να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης.  Ευθύνη και προνόμιο. Σύνθημα σκληρής δουλειάς. Σας καλώ και πάλι δίπλα μου, δίπλα μας, τώρα χτίζουμε το μέλλον. Κλείστε τα αυτιά σας στην απάθεια και στον κυνισμό, ότι όλοι είναι ίδιοι». 

Απάντηση