Το τσάι που συνδέεται με την μακροζωία

Το μαύρο τσάι αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή τσαγιού και ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο.

Πέρα, όμως, από την ευχάριστη γεύση του και την έκρηξη ενέργειας που προσφέρει (λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη), το μαύρο τσάι είναι και πολύ υγιεινό, με σχετική μελέτη του 2022 να αποκαλύπτει πως η τακτική κατανάλωσή του συνδέεται με την μακροζωία.

Ειδικότερα, άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Χάρβαρντ επικαλείται σχετική μελέτη με δείγμα περίπου 500.000 μεσηλίκων ανθρώπων. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση τσαγιού και στην συνέχεια τους παρακολούθησαν για πάνω από 11 χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που έπιναν δύο ή και παραπάνω κούπες μαύρου τσαγιού την ημέρα εμφάνισαν χαμηλότερο ρίσκο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 9 – 13%. Μειωμένος ήταν και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό.

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η παραπάνω μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ήταν μια μελέτη παρατήρησης, η οποία ανέδειξε μόνο το φαινόμενο της συγκεκριμένης σύνδεσης και όχι τα αίτια (μπορεί, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά μαύρο τσάι να ακολουθούν κατά μέσο όρο ένα πιο υγιεινό lifestyle, με περισσότερη άσκηση και καλύτερη διατροφή).

Ωστόσο, όπως τονίζει το άρθρο του Χάρβαρντ, το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε ουσίες που θεωρούνται ωφέλιμες για την υγεία.

Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού

Το μαύρο τσάι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (οι οποίες τείνουν να συσσωρεύονται όσο γερνάμε ή αρρωσταίνουμε).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το healthstat.gr, το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες όχι μόνο προωθούν την γενική υγεία, αλλά έχει φανεί πως μειώνουν το ρίσκο του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της υψηλής χοληστερίνης στους αρουραίους. Οι πολυφαινόλες θεωρείται επίσης πως βοηθούν στην καλή υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, η οποία με την σειρά της θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισης διάφορων χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Επιπλέον, τα φλαβανοειδή που περιέχονται στο μαύρο τσάι έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι μειώνουν από 4 – 10% τον κίνδυνο του θανάτου από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ τα άτομα που πίνουν μαύρο τσάι υποφέρουν πιο σπάνια από εμφράγματα, εγκεφαλικά και υπέρταση.

Απάντηση