ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΤΑ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ

Από το έτος 1768 ένα έθιμο σφραγίζει τη ζωή των αρχοντικών Πετροκεράσων, Κωμοπόλεως ιστορικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Κάθε Σάββατο του Λαζάρου, ημέρα σημαδιακή και σημαντική για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τη Θεολογία της Αναστάσεως των νεκρών, η δροσοστάλακτη αυτή Κωμόπολις υποδέχεται το Τίμιο Ξύλο, πάνω στο Οποίο ο Κύριος υπέγραψε με το Αίμα Του τη σωτηρία ανθρώπου και κόσμου από την Ιερά και σεβασμία Μονή Ξηροποτάμου, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα του Τιμίου Ξύλου στον κόσμο. Το 1753, λοιπόν, η έλευση του Μεγάλου αυτού θησαυρού από τον γεραρό Άθωνα στα Πετροκέρασα έσωσε το Χωριό από την πανώλη και από το 1768 τέτοια μέρα πάντοτε το Μακάριο Ξύλο του Σταυρού ευλογεί και αγιάζει άπασα τη Μητρόπολη Ιερισσού διά των Πετροκεράσων, που αιτούνται από την Ι.Μ. Ξηροποτάμου την έλευση του Ξύλου της Ζωής.

Για φέτος, επειδή η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου για λόγους ομολογιακούς και πίστεως δεν θεώρησε καλό να μεταφέρει τον πολύτιμο αυτό θησαυρό στην Ενορία Προφήτου Ηλιού 

Πετροκεράσων, ο οικείος Ιεράρχης κ. Θεόκλητος, με σύμφωνη γνώμη του Εφημερίου της Ενορίας Αιδ. π. Μιχάηλ Γιαννάκοβ και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προσκάλεσε την υπό τον άγιο Πρωτοσύγκελλο Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά Ιερά Μονή “Παναγία, Χαρά των θλιβομένων” Παλαιοχωρίου να ευαρεστηθεί για φέτος και να προσκομίσει το απόγευμα του Σαββάτου 27η Απριλίου 2024 στις 6:30 απότμημα του Τιμίου Ξύλου που φυλάσσεται σ’ αυτήν στα Πετροκέρασα. Το Μακάριο Ξύλο εκόμισε ο Προϊστάμενος αυτής π. Ιγνάτιος και το υποδέχθη έμπροσθεν του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα Πρεσβυτέρων και Διακόνων της υπ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Λαός του Θεού με κατάνυξη και υποδειγματική τάξη υποδέχθη τον Τιμιώτερο Λίθων Πολυτελών θησαυρό, με επικεφαλής τη Δήμαρχο Λαγκαδά κα Νίκη Ανδρεάδου, τη Δημοτική Σύμβουλο κα Σταυρούλα Στάθη, τον Πρόεδρο Πετροκεράσων κ. Αθανάσιο Κουκλιάτου, τους Τοπικούς Συμβούλους κ.κ. Αθανάσιο και Εμμανουήλ Καλαφάτη, τη Διοικητή Α.Τ. Καλλινδοίων κα Αποστολία Μεγαρχιώτη, την τέως Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά κα Βασιλεία Λούρδα, την Πρόεδρο του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου “Ομβιανός” κα Στέλλα Παπαγεωργίου, τον επίτιμο Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτη, κ.α.

Το ιερό Αναλόγιο ετίμησε με την πληθωρική παρουσία και τέχνη του ο άρχοντας Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Ζαχαρίου με τους εκλεκτούς συνεργάτες του.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος προς τον Λαό του Θεού που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό, το προαύλειο και τον προ αυτού χώρο, ανεφέρθη σε αυτό τούτο το γεγονός του Σταυρού του Χριστού μας, το οποίο ως σωστικό γεγονός απολαμβάνει σύμπασα η Ορθοδοξία κατά τη Μ. Εβδομάδα, με αποκορύφωμα βέβαια τη λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως! 

Σε τρία σημεία στάθηκε ο Σεβασμιώτατος σχετικά με τη θεολογία της Σταυρώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: 

α) Ο θάνατος του Κυρίου μας επάνω στον Σταυρό ήταν εκούσιος θάνατος. Ο Ίδιος θέλησε επάνω στον Σταυρό να πεθάνει, κάνοντας υπακοή στον Πατέρα Του, χάριν της σωτηρίας του ανθρώπου. Ο θάνατος του Χριστού μας δεν υπήρξε αποτέλεσμα της εκδικητικότητας και του φρυάγματος του κακού και του μίσους του ανθρώπου απέναντι σε κάποιον Δίκαιο στην Ιερουσαλήμ πριν 2.000 χρόνια. Ο Ίδιος ο Κύριος ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε να πεθάνει, ούτε να πιει το ποτήριο του Σταυρού, το έκανε και το απεδέχθη θεληματικά για να ξεπλύνει με το Αίμα Του την αμαρτία του κόσμου, προσφέροντας το Αίμα Του προς τον Πατέρα Του ως αντίλυτρο για να ζήσει ο σύμπας κόσμος!

β) Υπενθυμίζοντας ο Σεβασμιώτατος το γεγονός ότι για την άρση του Σταυρού Του “ηγγάρευσαν” άνθρωπο Σίμωνα Κυρηναίο για να Τον βοηθήσει στο δρόμο του Μαρτυρίου, τόνισε εμφαντικά πως τον σταυρό μας, τον σταυρό που έχουμε στις πλάτες μας και μας τον τοποθετεί εκεί η ζωή, δεν τον πετάμε ποτέ, αλλά ζητούμε από τον Κύριο, Εκείνος ως άλλος Σίμων Κυρηναίος να έλθει αρωγός μας σε αυτό το δικό μας μαρτύριο, όπου υφίσταται! Και να που ο Εσταυρωμένος του Γολγοθά γίνεται Αυτός που συναίρει, μαζί μας σηκώνει, τον σταυρό της ζωής μας! Και,

γ) Διακήρυξε, τέλος, ότι η Εκκλησία και τη Μ. Εβδομάδα, όπως πάντοτε ανοίγει τις πύλες της για όλο τον κόσμο, για δίκαιους, για αμαρτωλούς, για πιστούς ή μη. Όμως, δεν προτίθεται, για να αρέσει στο σημερινό κοσμοείδωλο να ξεπουλήσει ούτε μία κεραία, ούτε μία τελεία από τον Λόγο του Κυρίου και το Ευαγγέλιο Του! Τους πάντες δέχεται και παραμένει ο μοναδικός αληθής κήρυκας του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου μας, χωρίς να ψαλιδίζει τους λόγους Του και να ξεπουλά την αλήθειά Του!


Απάντηση