Χαλκιδική: Καταστράφηκε από εμπρησμό το ιστορικό ξωκλήσι του Αη Γιάννη στα Βράσταμα

Το εξωκλήσι του Αη Γιάννη που βρίσκεται ανάμεσα στα Πλανά και στο Κελλί, στην περιοχή που είναι ο πατρογονικός οικισμός πολλών Βρασταμινών κατοίκων, έγινε στάχτη. 156 χρόνια ιστορίας (1868-2024), έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες τη Δευτέρα του Πάσχα το βράδυ προς τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ένας αγρότης από τα Βράσταμα Χαλκιδικής αντίκρισε το εξωκλήσι να καίγεται. Ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία αλλά η φωτιά είχε ήδη καταστρέψει το Ναό.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι κάτοικοι, ένας αλλοδαπός άνδρας στεκόταν και έβλεπε το εξωκλήσι να καίγεται και ομολόγησε ότι ίδιος έβαλε τη φωτιά. Ο άνδρας συνελήφθη από στην αστυνομία και διενεργείται προανάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άντρας αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Οι κάτοικοι είχαν ιδιαίτερη ευλάβεια στον Αη Γιάννη, γιατί βρισκόταν κοντά στον πατρογονικό τους οικισμό και μάλιστα το τελευταίο διάστημα είχαν συγκεντρώσει αρκετά χρήματα και συντήρησαν τη στέγη και την είσοδο του Ναού.

Ευτυχώς δεν υπήρχαν αντικείμενα αξίας στο ναό καθώς όλες οι εικόνες ήταν αντίγραφα, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γιώργος Σκιαδαρέσης Προϊστάμενος Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Ήδη έχουν προσφερθεί κάτοικοι της περιοχής για να συνδράμουν στην αποκατάσταση του ναού και με τη δική μας βοήθεια, πρόσθεσε ο κ. Σκιαδαρέσης.

Απάντηση