Η Παναγία Ελεούσα στη Σάρτη
Η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι ίσως η μεγαλύτερη εορτή για τους Αφησιανούς πρόσφυγες στη Σάρτη Χαλκιδική.
Όλο το χωριό και επισκέπτες συρρέουν στον Ιερό Ναό, να προσκυνήσουν τη Θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας. Παραμονή της εορτής γίνεται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία η Λιτάνευση του Επιταφίου στους δρόμους της Σάρτης καθώς μπροστά παιανίζει μουσικά κομμάτια η Φιλαρμονική του Δήμου Σιθωνίας.
Ανήμερα της εορτής τελείται Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στο τέλος ο Ιερεύς πατέρας Νεκτάριος Παπαζαχαρίας (εφημέριος του Ιερού Ναού) βγάζει την Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από το προσκυνητάρι της με ευχές και την πηγαίνει στο μέσο του Ναού ώστε να κάνουν ενώπιον της Αγιασμό, ώστε να λάβουν την ευλογία της όλοι οι προσκυνητές. Οι Αφησιανοί τηρούν αυτήν την παράδοση ως έθιμο που έφεραν από την παλιά πατρίδα. Να επισημανθεί ότι η Θαυματουργή Εικόνα συνεχίζει να κάνει θαύματα ακόμα.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
ΣΑΡΤΗ
Η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται ιδιαίτερα στη Σάρτη, εκεί όπου η εικόνα της Παναγίας συνεχίζει να κάνει θαύματα σε όσους την παρακαλέσουν θερμά. Τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης έφεραν από την Αφισιά της Μ.Ασίας οι κάτοικοι του χωριού μετά την μεγάλη καταστροφή και το διωγμό. Ως κόρην οφθαλμού, χωρίς να πάρουν τίποτα από τα σπίτια τους, φρόντισαν να διαφυλάξουν και να πάρουν μαζί τους από την εκκλησία του χωριού μόνο την εικόνα της Παναγίας, η οποία δεν τους άφησε ποτέ και τους ευλόγησε με τη χάρη της στη νέα τους πατρίδα.
Για πολλά χρόνια η Σάρτη την ημέρα της Κοιμήσεως αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών, εξαιτίας της θαυματουργικής κίνησης της εικόνας. Όποιος είχε κάποιο πρόβλημα πήγαινε στο ναό, καθόταν κάτω και έπαιρνε στην αγκαλιά του την εικόνα, η οποία κατά θαυματουργικό τρόπο άρχισε να κινείται και πολλές φορές τόσο έντονα που παρέσυρε αυτόν που την κρατούσε.
Την παραμονή της εορτής από νωρίς το πρωί μαζεύονται στην εκκλησία οι γυναίκες του χωριού για να στολίσουν τον επιτάφιο με πανέμορφα λουλούδια. Στον επιτάφιο ο ιερέας τοποθετεί εκτός από το Ευαγγέλιο μια μικρή εικόνα της Παναγιάς και μια συγκλονιστική αγιογραφία, όπου φαίνεται να κοιμάται η Παναγία με τη γαλήνη απλωμένη στη μορφή της σε απόλυτη εναρμόνιση με την ψυχική της ομορφιά. Η μικρή ξύλινη εικόνα που αν σηκώσει κανείς την αποσπώμενη μορφή της από πίσω ευωδιάζει μύρο.
Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ αδύναμοι για να ερμηνεύσουν τα μυστήρια του Θεού και επειδή τα γεγονότα έλαβαν διάσταση κοσμικού θεάματος τις ημέρες της εορτής, ο μακαριστός Μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος για να βάλλει τέλος στην εκκοσμίκευση των μυστηρίων και στην παρεκτροπή των επισκεπτών, αποφάσισε να μην ξαναβγεί η εικόνα της Παναγίας από το προσκυνητάρι. Σήμερα, οι κάτοικοι της Σάρτης συνεχίζουν να τιμούν με ευλάβεια την Θεοτόκο και τη θεωρούν προστάτη και βοηθό τους


























































To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.