1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την
1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού
Honey Sensory Analysis Education, Level 1, 2025 in Greece
3–7 Νοεμβρίου 2025 | Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη γίνεται το κέντρο μιας σημαντικής καινοτόμου εκπαιδευτικής
δράσης, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Εκπαίδευση στην
Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού (Honey Sensory Analysis Education – Level 1).
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου 2025, στο
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης».



 

Η δράση αυτή αποτελεί το πρώτο επίπεδο του καταξιωμένου ιταλικού σχήματος
εκπαίδευσης γευστικών αναλυτών μελιού, οι οποίοι απαρτίζουν το Ιταλικό Εθνικό
Μητρώο στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού και τα μέλη του αναγνωρίζονται

διεθνώς ως οι ανώτεροι εμπειρογνώμονες του μελιού.

Το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σχήμα υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη
Bologna από την εταιρεία Bee Sources, μια εταιρεία με πολυετή εκπαιδευτική και
ερευνητική εμπειρία στην ανάπτυξη και διάδοση τεχνικών οργανοληπτικής

ανάλυσης μελιού.

Η Bee Sources συνεργάζεται με την εταιρεία Chef Stories για την υλοποίηση του
προγράμματος στην Ελλάδα, με στόχο να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας
κοινότητας εκπαιδευμένων γευστικών αναλυτών, η οποία θα συμβάλλει στην
ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, εμπορίας, προβολής και αξιολόγησης του

ελληνικού μελιού.

Ένα εντατικό 5ήμερο πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις
και δεξιότητες γύρω από:

 την αναγνώριση και περιγραφή αρωμάτων και γεύσεων του μελιού,
 τα σημαντικά είδη ελληνικού και ιταλικού μελιού, τις βοτανικές τους
προελεύσεις και τις κατηγορίες τους,
 τις φυσικές ιδιότητες, τα ελαττώματα και την κρυστάλλωση,
 το ευρωπαϊκό και ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο,
 τις μεθοδολογίες οργανοληπτικής ανάλυσης,
 τις εφαρμογές του μελιού στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική,
 τις σύγχρονες εξελίξεις στην έρευνα και στις μεθόδους εργαστηριακής
ανάλυσης.
 Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία
στην ελληνική.

Εισηγητές

Gian Luigi Marcazzan: είναι ερευνητής και τεχνικός υπεύθυνος στο Συμβούλιο
Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) στην Μπολόνια της Ιταλίας. Είναι
επικεφαλής της Ομάδας Οργανοληπτικής Ανάλυσης Μελιού της Διεθνούς
Επιτροπής Μελιού, του κορυφαίου οργανισμού για την ανάπτυξη μεθόδων

αξιολόγησης της ποιότητας του μελιού. Είναι Πρόεδρος του Ιταλικού Μητρώου
Ειδικών στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού.
Raffaele Dall’Olio: μελισσοκόμος και ζωολόγος, μέλος διεθνών ερευνητικών
δικτύων (COLOSS, RNSBB), διεθνώς αναγνωρισμένος ομιλητής, επαγγελματίας
γευσιγνώστης μελιού, επικεφαλής πάνελ στο Ιταλικό Εθνικό Μητρώο
Επαγγελματιών Γευσιγνωστών Μελιού, αρθρογράφος.
Μαίρη Νικολάου: τεχνολόγος γεωπόνος, βασιλοτρόφος, παραγωγός μελιού, η
πρώτη Ελληνίδα μέλος του Italian National Register of Experts in the Sensory
Analysis of Honey, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου, συνεργάτης του
Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μελισσοκόμους, παραγωγούς, μεταποιητές και
διανομείς μελιού, στελέχη εμπορικών δικτύων και λιανικής, σεφ, διατροφολόγους,
επαγγελματίες της επικοινωνίας του αγροδιατροφικού και τουριστικού τομέα,
εκπαιδευτικούς και ερευνητές, αλλά και σε όλους όσοι αγαπούν το μέλι και
επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένη γνώση.

Δηλώσεις των διοργανωτών

Η Σύλβια Κουμεντάκη, Chef Stories Co-founder & Gastronomy Events Specialist,
και η Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης &
Marketing, που έχουν ήδη ολοκληρώσει τα επίπεδα 1 & 2 του προγράμματος στην

Ιταλία, υπογραμμίζουν:

«Είναι τιμή μας να φέρνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα με
διεθνή αναγνώριση, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του ελληνικού

μελιού ως προϊόν υψηλής ποιότητας».
Οργάνωση & Υποστήριξη

Η εκπαίδευση διοργανώνεται από την Chef Stories, σε συνεργασία με την Bee
Sources, με την υποστήριξη της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Πρακτικές πληροφορίες

Ημερομηνίες: 3–7 Νοεμβρίου 2025
Ώρες: 09:00–17:00

Τοποθεσία: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης»
Θέσεις: Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων
Δήλωση ενδιαφέροντος: https://forms.gle/geR51BMGKjEdFrUWA
Επικοινωνία για συμμετοχές:
Chef Stories | Ελισάβετ Τσουμάνη
Τηλ.: +30 2310 471628 | Κιν.: +30 6909199009


To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Επισκόπηση απορρήτου
ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.