Κούρεμα… μισθών 20% προτείνει η Εθνική Τράπεζα


Κούρεμα... μισθών 20% προτείνει η Εθνική Τράπεζα

Σε περικοπή μισθολογικού κόστους, που μάξιμουμ θα απέφερε κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα, αποβλέπει η Εθνική Τράπεζα, που προτείνει μειώσεις έως το 20% κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εργαζομένους της.

Στη συνάντηση που είχε προχθές η διοίκηση της Τράπεζας με το προεδρείο του Συλλόγου, ετέθη το θέμα των μειώσεων των αποδοχών στο πλαίσιο της
εξοικονόμησης κόστους, με δεδομένες τις επικείμενες ζημιές από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), καθώς και από τις επιπτώσεις των ελέγχων της ΒlackRock, κυρίως – όμως – από το κατά 50% haircut.

Τόσο ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ενημέρωσαν τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ) για την κοινή προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει με στόχο τη μείωση των δαπανών αφενός και τη συγκράτηση κόστους αφετέρου, με στόχο την εξεύρεση κεφαλαίων για την ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης στην οποία θα βρεθούν μετά τις ζημιές που θα εγγράψουν.

Το επιχείρημα της διοίκησης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας είναι ότι από τη στιγμή που δεν έχει υπογραφεί η συλλογική κλαδική σύμβαση με την ΟΤΟΕ και παρατηρείται καθυστέρηση και με δεδομένο ότι η Εθνική είναι αναγκασμένη να αναζητήσει «φρέσκα» κεφάλαια, θα πρέπει να καταβληθεί μία κοινή προσπάθεια ισοσκέλισης δαπανών και να συμβάλλουν όλοι με την αναθεώρηση του μισθολογικού κόστους.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για περικοπές μισθών αναλαμβάνουν και τα επιτελεία άλλων τραπεζών, αναζητώντας μία εφικτή και ουσιαστική λύση στο αντιστάθμισμα των επερχόμενων ζημιών, συνεπεία κυρίως του κουρέματος και στο πλαίσιο αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους συλλόγους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, το ποσοστό του 20% αφορά διαπραγματευτική βάση και δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε αρκετά χαμηλότερο, πλην – όμως – διψήφιο ποσοστό μείωσης. Πάντως, η διοίκηση κατέστησε σαφές ότι αν εξοικονομηθούν κεφάλαια που δυνητικά θα έφταναν και τα 150 εκατ. ευρώ, θα έχει γίνει ένα βήμα ισχυροποίησης της Τράπεζας που θα περιορίσει σημαντικά τα κεφάλαια από την πιθανή ένταξή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: